Skip to main content

Albanien

Rundresa Albanien

En synnerligen intressant gruppresa till Albanien som bara ligger  några timmar bort. Ni reser i ett behagligt tempo genom ett av Europas minst kända men utan tvekan mest fascinerande länder! 

Resfakta

Kort dagsprogram:

Dag 1: Kastrup – Wien – Tirana - Pogradec (bussresa 155 km)
Dag 2: Pogradec – Korcë ( 84 km )
Dag 3: Korsë - Voskopoja
Dag 4: Korcë - Gjirokastër ( 195 km )
Dag 5: Gjirokaster
Dag 6: Gjirokastër – Butrint – Himara ( 160 km )
Dag 7: Himara – Vlore – Berat ( 150 km )
Dag 8: Berat – Durres – Tirana ( 145 km )
Dag 9: Tirana och utflykt till Kruja
Dag 10: Tirana – Wien – Kastrup

I priset ingår:

  • Flyg
  • Dagens flygskatter
  • Nio övernattningar med frukost på hotell
  • Transporter, rundturer och entréer enligt program
  • Sju middagar och åtta luncher
  • Lokala albanska guider
  • Lokala skatter och avgifter

Pris per person från 13 300 SEK.
Enkelrumstillägg.

Om resmålet

Var ligger Albanien?

Albanien är ett land i sydöstra Europa vid Adriatiska havet och Joniska havet i Medelhavet. Det delar landgränser med Montenegro i nordväst, Kosovo [a] i nordost, norra Makedonien i öster, Grekland i söder och maritima gränser med Grekland, Montenegro och Italien i väster.

Hur många bor här?

Albanien bosätter cirka 3 miljoner människor.

Hur är vädret och klimatet?

I Albanien är klimatet medelhavsklimat vid kusten (med milda, regniga vintrar och varma, soliga somrar), medan det är något mer kontinentalt i det inre, men det är verkligen kallt bara i bergsområden. Nederbörden uppgår till cirka 1 000 millimeter (40 tum) per år vid kusten och är ännu rikare i kuperade och bergiga områden mot väster och söder, så mycket att det ofta överstiger 2 000 mm (78 tum) per år. De enda skyddade områdena, där det inte regnar så mycket, är inlandsdalarna, till exempel i Korçë, där 805 mm (32 tum) regn faller varje år i genomsnitt. Längs kusten och på slätten är nederbördsregimet Medelhavet, med ett maximum mellan höst och vinter och ett minimum på sommaren, när det sällan regnar. Å andra sidan, i bergsområden, under sommaren, kan det vara några åskväder på eftermiddagen.

Vad finns det för shoppingmöjligheter?

Tirana's Bllok-distrikt och Rr. Myslym Shyri står för de mest etablerade shoppingområdena, där det finns många butiker. Det är här där fynden finns, tillsammans med några av de mer groovy föremål som erbjuds.

Fler resmål

Nyfiken på andra resmål?

Se fler av våra gruppresor. Välj ett av våra handplockade resmål eller skräddarsy er egen drömresa!

Fler skräddarsydda gruppresor >>

 

Dagsprogram

  • Dag 1: Kastrup – Wien – Tirana - Pogradec (bussresa 155 km)

    Avresa från Kastrup via Wien till Tirana enligt tidtabell ovan. Välkomna till Republika e Shqiperise som är det officiella albanska namnet. Albanskan utgör en egen språkfamilj av de indoeuropeiska tungomålen och saknar släktskap med andra nu levande språk. Shqiperia betyder ”Örnarnas land” och går tillbaka på en gammal legend som gör gällande att albaner härstammar från en örn. Dubbelörnen ser man också i landets flagga. Vår albanska resa inleds med en introducerande stadsrundtur genom huvudstaden Tirana, där det bor en knapp halv miljon invånare. Hela Albanien har dryga tre miljoner, och Tirana är den enda huvudstaden i Europa där man inte hittar en enda McDonald’s! Ytterligare utforskning av Tirana sparar vi till slutet av resan och styr istället kosan ut på albanska landsbygden. Förutom mäktiga vyer i Albaniens bergiga hjärta känns det också som att ha gjort en resa tillbaka i tiden. Ålderdomliga byar passerar revy och på sena eftermiddagen kommer vi fram till Pogradec vid Ohridsjön. Sjön är en av de största på Balkan och delas mellan Albanien och Makedonien. Panoramat mot de höga bergen i Makedonien är magnifikt. I kvällningen ger vi oss, precis som albanerna, ut på en xhiro på den långa strandpromenaden. Xhiro innebär att man flanerar fram och tillbaka och kollar in varandra, men vi viker av till vår favoritrestaurang och bänkar oss för resans välkomstmiddag. Det albanska köket präglas av italienska, grekiska och inhemska specialiteter och givetvis provar vi nationaldrycken raki som aperitif. Till maten njuter vi av traktens vin.

  • Dag 2: Pogradec – Korcë ( 84 km )

    Efter sen frukost lämnar vi den vackra Ohridsjön och tar oss på bedårande småvägar till den andra av traktens sjöar, nämligen Prespasjön, som p.g.a. sin otroliga natur och sitt varierande djurliv anses vara ett av de mest attraktiva resmålen på Balkan. Här ser vi bl.a. dalmatiska pelikaner. Prepasjöns södra strand tillhör Grekland. Den drygt 850 meter djupa sjön är en av de kallaste i Europa, så något bad skall man kanske inte planera in. Istället besöker vi en lokal fiskare som serverar en utsökt fisklunch. Återstoden av dagens etapp tar oss till Korcë, kulturellt och historiskt Albaniens viktigaste stad. Korca var centrum för 1800-talets albanska kulturrenässans som i förlängningen ledde till landets frigörande från osmanska riket. Här invigdes den första skolan som undervisade på albanska vilket var ett viktigt bidrag till det nationella uppvaknandet. Korcë har ett välbevarat historiskt centrum med kullerstensgator. Här tar vi in för två nätter och njuter av elegant komfort på ett av landets bästa boutiquehotell. Vi gör en guidad promenad och beger oss sedan till en av stadens trevliga restauranger för en god middag.

  • Dag 3: Korsë - Voskopoja

    Idag ger vi oss ut på en intressant utflykt till bergsbyn Voskopoja, som ligger drygt 25 km nordväst om Korca. Voskopoja var en gång en av de största städerna på Balkan, ett handelscentrum och ett betydelsefullt lärdomscenter. Här fanns Balkans första boktryckeri och en betydande akademi för fresko- och ikonmålare. Av dåtidens 24 kyrkor återstår idag endast sju. Den svenske historikern Johan Erik Thunman (1746-78) besökte Voskopoja under sina resor på Balkan. Thunman var också den förste att hävda albanernas härstamning från antikens illyrier. Under slutet av 1700-talet började Voskopoja attackeras av albanska muslimer vilket ledde till stadens nergång och förvandling till obetydlig bergsby. Vi ser några av de kvarvarande medeltida kyrkorna och dess freskomålningar, promenerar i den vackra naturen och njuter av god lunch på ett lokalt värdshus. På eftermiddagen återvänder till vårt behagliga hotell i Korca. Eftermiddagen och kvällen är på egen hand i denna trivsamma stad med många grekiska influenser.

Karta


    För din trygghet
    • IATA logo
    • Vi har även ställt lagstadgad resegaranti till Kammarkollegiet
    • SRF logo