Rundresa Albanien
En synnerligen intressant gruppresa till Albanien som bara ligger några timmar bort. Ni reser i ett behagligt tempo genom ett av Europas minst kända men utan tvekan mest fascinerande länder!
En synnerligen intressant gruppresa till Albanien som bara ligger några timmar bort. Ni reser i ett behagligt tempo genom ett av Europas minst kända men utan tvekan mest fascinerande länder!
Avresa från Kastrup via Wien till Tirana enligt tidtabell ovan. Välkomna till Republika e Shqiperise som är det officiella albanska namnet. Albanskan utgör en egen språkfamilj av de indoeuropeiska tungomålen och saknar släktskap med andra nu levande språk. Shqiperia betyder ”Örnarnas land” och går tillbaka på en gammal legend som gör gällande att albaner härstammar från en örn. Dubbelörnen ser man också i landets flagga. Vår albanska resa inleds med en introducerande stadsrundtur genom huvudstaden Tirana, där det bor en knapp halv miljon invånare. Hela Albanien har dryga tre miljoner, och Tirana är den enda huvudstaden i Europa där man inte hittar en enda McDonald’s! Ytterligare utforskning av Tirana sparar vi till slutet av resan och styr istället kosan ut på albanska landsbygden. Förutom mäktiga vyer i Albaniens bergiga hjärta känns det också som att ha gjort en resa tillbaka i tiden. Ålderdomliga byar passerar revy och på sena eftermiddagen kommer vi fram till Pogradec vid Ohridsjön. Sjön är en av de största på Balkan och delas mellan Albanien och Makedonien. Panoramat mot de höga bergen i Makedonien är magnifikt. I kvällningen ger vi oss, precis som albanerna, ut på en xhiro på den långa strandpromenaden. Xhiro innebär att man flanerar fram och tillbaka och kollar in varandra, men vi viker av till vår favoritrestaurang och bänkar oss för resans välkomstmiddag. Det albanska köket präglas av italienska, grekiska och inhemska specialiteter och givetvis provar vi nationaldrycken raki som aperitif. Till maten njuter vi av traktens vin.
Efter sen frukost lämnar vi den vackra Ohridsjön och tar oss på bedårande småvägar till den andra av traktens sjöar, nämligen Prespasjön, som p.g.a. sin otroliga natur och sitt varierande djurliv anses vara ett av de mest attraktiva resmålen på Balkan. Här ser vi bl.a. dalmatiska pelikaner. Prepasjöns södra strand tillhör Grekland. Den drygt 850 meter djupa sjön är en av de kallaste i Europa, så något bad skall man kanske inte planera in. Istället besöker vi en lokal fiskare som serverar en utsökt fisklunch. Återstoden av dagens etapp tar oss till Korcë, kulturellt och historiskt Albaniens viktigaste stad. Korca var centrum för 1800-talets albanska kulturrenässans som i förlängningen ledde till landets frigörande från osmanska riket. Här invigdes den första skolan som undervisade på albanska vilket var ett viktigt bidrag till det nationella uppvaknandet. Korcë har ett välbevarat historiskt centrum med kullerstensgator. Här tar vi in för två nätter och njuter av elegant komfort på ett av landets bästa boutiquehotell. Vi gör en guidad promenad och beger oss sedan till en av stadens trevliga restauranger för en god middag.
Bild: Korcë.
Idag ger vi oss ut på en intressant utflykt till bergsbyn Voskopoja, som ligger drygt 25 km nordväst om Korca. Voskopoja var en gång en av de största städerna på Balkan, ett handelscentrum och ett betydelsefullt lärdomscenter. Här fanns Balkans första boktryckeri och en betydande akademi för fresko- och ikonmålare. Av dåtidens 24 kyrkor återstår idag endast sju. Den svenske historikern Johan Erik Thunman (1746-78) besökte Voskopoja under sina resor på Balkan. Thunman var också den förste att hävda albanernas härstamning från antikens illyrier. Under slutet av 1700-talet började Voskopoja attackeras av albanska muslimer vilket ledde till stadens nergång och förvandling till obetydlig bergsby. Vi ser några av de kvarvarande medeltida kyrkorna och dess freskomålningar, promenerar i den vackra naturen och njuter av god lunch på ett lokalt värdshus. På eftermiddagen återvänder till vårt behagliga hotell i Korca. Eftermiddagen och kvällen är på egen hand i denna trivsamma stad med många grekiska influenser.
Efter frukost startar vi färden genom några av Albaniens vackraste naturområden. Vi nuddar gränsen till Grekland och kommer så småningom till Permët där vi inleder med en provsmakning av traktens vin. Dagens lunch avnjuter vi sedan på ett värdshus vid Benjas varma källor, där man givetvis också kan passa på att ta ett bad. Ha badkläder beredda! De varma källorna ligger vackert vid en bedårande gammal ottomansk bro. Eftermiddagsfärden tar oss genom den spektakulära Kelcyra-klyftan, där floden Vjosa under årtusendena letat sig en väg till Adriatiska Havet. Dagens mål är den välbevarade 1200-talsstaden Gjirokaster, vars centrala delar förblivit orörda sedan medeltiden. Anledningen är att det är diktatorn Enver Hoxhas födelseort och att han gav order om att hemstaden skulle konserveras i sitt ursprungsskick. Även författaren Ismail Kadaré föddes här och hans bok ”Krönika i sten” handlar om hemstaden. Gjirokaster är upptagen på UNESCOs världsarvslista och stoltserar med välbevarad ottomansk arkitektur och landets största borg. På kvällen ger vi oss ut i gränderna och serveras en god middag på en lokal restaurang.
Bild: Gjirokaster.
Vi beger oss till den gamla fästningen på staden Gjirokastërs krön. Här hölls regimkritiker fängslade ända fram till 1971, då modernare fängelser hade uppförts. Alla vägar från gamla stans högsta punkt bär nedåt vilket innebär att det alltid är nedförsbacke åt ena hållet och mödosam klättring åt andra. Längs sluttningarna tronar praktfulla två- och trevånings köpmanshus med karakteristiska tak av skiffersten, ett unikt historiskt arv. Vi besöker några av husen; det ena ett typiskt köpmanshus där ägaren visar runt och berättar hur förfäderna levde. Det andra är huset där diktatorn Enver Hoxha föddes, som idag är ett etnografiskt museum. Dagens lunch intar vi på en restaurang i Gjirokastërs omgivningar och sedan är eftermiddagen och kvällen på egen hand.
Efter frukost styr vi kosan mot kusten men på vägen stannar vi vid ett av landets naturunder som heter ”Blå Ögat”. Detta är en liten sjö vars vattentillflöde kommer från en underjordisk källa på 50 meters djup i sjöns mitt. När det klara blå vattnet bubblar upp ser det faktiskt ut som ett mörkblått öga mitt i sjön. Därefter beger vi oss så långt söderut vi kan komma i Albanien och får en guidad rundvandring genom landets största antika lämning, Butrint. Staden har varit under grekiskt, romerskt och venetianskt styre och representerar alla faser av regionens utveckling. På 1800-talet fanns här en fiskeby som byggts i och ovanpå ruinerna, men när arkeologiska utgrävningar tog fart under början av 1900-talet fick bosättningen ge vika för blottläggandet av antika byggnadsverk.
Dagens lunch äter vi på en fiskrestaurang vid de paradisiska ”söderhavssträderna” i Ksamil och åker sedan norrut genom Saranda, Albaniens mest utvecklade turistort med grekiska ön Korfu in på knutarna. Hit kan man numera åka på charterresa då man flyger till Korfu och har båttransfer till Saranda. Vi gör en liten runda i denna expanderande stad där det byggs hotell och lägenheter överallt. Vi väljer dock att fortsätta norrut till mindre exploaterade områden. Längs den vackra kuststräckan finns tydliga spår från kommunistdiktaturen i form av hundratusentals små runda betongbunkrar som byggdes längs hela albanska kusten. Den paranoida regimens idé var att alla albaner skulle ha en egen bunker att krypa in i eftersom man ständigt fruktade att någon främmande makt skulle gå till anfall. De små kupolformade bunkrarna sticker upp som stora svampar i det albanska landskapet, fast flera rivs eller demoleras efterhand. Badbukter och berg kantar vår vidarefärd, områden som bara väntar på att exploateras för massturism. Det kristallklara vattnet betecknas nämligen som Medelhavets renaste. Denna afton ingår middag på en av de lokala restaurangerna i hamnen.
Bild: Himara.
Efter frukost stannar vi under förmiddagen i Himara och givetvis blir det tillfälle till bad innan vi drar vidare längs ”albanska rivieran”. Den vackra kustvägen slingrar sig upp till Llogarapasset, 1025 m över havet. Härifrån njuter vi av panoramautsikten och i fjärran syns den grekiska ön Korfu. En smaklig lunch serveras på ett lokalt värdshus. Sedan fortsätter vi i sakta mak ner från Llogarapassets serpentinvägar och kommer till hamnstaden Vlore för ett givande besök på stadens intressanta Självständighetsmuseum, inrymt i det hus som blev säte för det självständiga Albaniens första regering år 1913. Det var nämligen i Vlore som självständigheten proklamerades den 28 november 1912, efter det första balkankriget. Vårt mål för dagen är Berat, som är ännu en av Albaniens fascinerande historiska världsarvsmärkta städer. Staden har varit befolkad sedan Illyriernas tid och när man vandrar längs de blankslitna, kalkstensgränderna är det lätt att föreställa sig hur man levde sina liv här för flera tusen år sedan. Den medeltida bebyggelsen består mestadels av stenhus i två våningar, hus vars speciella arkitektur bara finns i Berat och ytterligare någon stad. Det ena huset är inte det andra likt, det enda som förenar dem är de grå stentaken som ligger lager på lager i ett sinnrikt mönster. Kvällens middag äter vi på en restaurang belägen i Berats gamla citadell och vi vågar lova en uppsluppen afton med en synnerligen trivsam och underhållande värdshusvärd.
Förmiddagen tillbringar vi i Berat och gör en promenad genom den gamla staden. Vi noterar den mödosamma renoveringen av flera hus då man på grund av husets läge och de branta gränderna är hänvisade till att transportera murbruk och cement på åsnerygg. Vi har också lite tid på egen hand innan lunchen serveras på vårt härliga hotell Mangalemis terrass. Så lastar vi bussen och beger oss mot hamnstaden Durres, som är landets näst största stad. Även Durres har varit bebodd i flera årtusenden och i centrum beundrar vi ruinerna av den gamla bysantinska stadsmuren och amfiteatern, vilken var den största på Balkan.
Tirana ersatte Durrës som huvudstad efter första världskriget och under 1920- och 1930-talen anlitades italienska arkitekter för att förfina staden. Det italienska inflytandet märks tydligt i mycket av arkitekturen runt stadens centrala plats, Skanderbegtorget, i vars närhet vårt hotell är beläget.
På kvällen samlas vi för en promenad till Bloku, den tidigare avspärrade stadsdelen där kommunistpartiets ledare bodde, och äter middag på en restaurang. Bloku var under kommunisttiden en stad i staden och fullständigt otillgänglig för gemene man. Idag är det Tiranas nöjes- och restaurangdistrikt och öppet för alla och envar.
Bild: Berat.
Avslutningsvis gör vi ett besök i Albaniens nationalhelgedom, den vackra bergsstaden Kruja som är belägen några mil norr om Tirana. Det var här som albanerna under nationalhjälten Skanderbeg år 1450 besegrade en mångdubbelt större turkisk här. Skanderbeg ville förena alla albaner till ett och samma folk istället för att vara uppdelade i olika stammar. Detta blev "shqiptaret", nämligen örnens folk. Kruja domineras av sin medeltida borg och på den berömda bazaargatan med sina många marknadsstånd gör man lämpligen sin kompletterande shopping. Har man inte funnit något värt att handla under resan så hittar man det garanterat här! Efter gemensam lunch på en restaurang med utsikt över bazaargatan återvänder vi till Tirana och fullbordar vår city sightseeing. Senare på kvällen går vi ut och avnjuter en avskedsmiddag i Tirana.
Ledig förmiddag i Tirana och vid 13-tiden busstransfer till flygplatsen. Hemresa.
Bild: Tirana.
Dag 1: Kastrup – Wien – Tirana - Pogradec (bussresa 155 km)
Dag 2: Pogradec – Korcë ( 84 km )
Dag 3: Korsë - Voskopoja
Dag 4: Korcë - Gjirokastër ( 195 km )
Dag 5: Gjirokaster
Dag 6: Gjirokastër – Butrint – Himara ( 160 km )
Dag 7: Himara – Vlore – Berat ( 150 km )
Dag 8: Berat – Durres – Tirana ( 145 km )
Dag 9: Tirana och utflykt till Kruja
Dag 10: Tirana – Wien – Kastrup
Albanien är ett land i sydöstra Europa vid Adriatiska havet och Joniska havet i Medelhavet. Det delar landgränser med Montenegro i nordväst, Kosovo [a] i nordost, norra Makedonien i öster, Grekland i söder och maritima gränser med Grekland, Montenegro och Italien i väster.
Albanien bosätter cirka 3 miljoner människor.
I Albanien är klimatet medelhavsklimat vid kusten (med milda, regniga vintrar och varma, soliga somrar), medan det är något mer kontinentalt i det inre, men det är verkligen kallt bara i bergsområden. Nederbörden uppgår till cirka 1 000 millimeter (40 tum) per år vid kusten och är ännu rikare i kuperade och bergiga områden mot väster och söder, så mycket att det ofta överstiger 2 000 mm (78 tum) per år. De enda skyddade områdena, där det inte regnar så mycket, är inlandsdalarna, till exempel i Korçë, där 805 mm (32 tum) regn faller varje år i genomsnitt. Längs kusten och på slätten är nederbördsregimet Medelhavet, med ett maximum mellan höst och vinter och ett minimum på sommaren, när det sällan regnar. Å andra sidan, i bergsområden, under sommaren, kan det vara några åskväder på eftermiddagen.
Tirana's Bllok-distrikt och Rr. Myslym Shyri står för de mest etablerade shoppingområdena, där det finns många butiker. Det är här där fynden finns, tillsammans med några av de mer groovy föremål som erbjuds.
Se fler av våra gruppresor. Välj ett av våra handplockade resmål eller skräddarsy er egen drömresa!
Fler skräddarsydda gruppresor >>