Skip to main content

Andalusien

Rundresa Andalusien

Boka gruppresa till Andalusien! Vår speciellt upplagda rundresa tar er till södra Spaniens smultronställen. Här njuter ni av kultur och god mat på noggrant utvalda favoritställen. Därtill logi på charmiga hotell med ypperliga centrala lägen och en resa i behagligt tempo.

Dagsprogram

Dag 1: Kastrup – Málaga

Avresa från Kastrup. Efter ankomst tar vi plats för kort busstransfer till hotellet i centrala Málaga och checkar in för en natt på centrala HOTEL VENECIA. Därefter tar vi en gemensam promenad genom staden, som under de senaste åren utvecklats till att bli en av Spaniens ”hetaste” städer; Kultur, restaurangliv och vitalisering har gjort att många besökare numera väljer att bo i Málaga istället för i någon av de överexploaterade turistorterna längs Costa del Sol. Vi tittar även in på stadens äldsta bodega och provar málagaviner, väntar en av innerstadens trevliga restauranger för välkomstmiddag.

Málaga.
Bild: Genuina Málaga.

Dag 2: Málaga – Alpujarras – Granada ( bussresa 150 km )

Vid 10-tiden checkar vi ut och färdas österut längs den mindre exploaterade delen av Costa del Sol där orter som Nerja och Almuñecar har blivit nya favoritdestinationer.

Vi lämnar kusten och styr mot Alpujarras, det vackra bergsområdet i västra Sierra Nevada. Kurorten Lanjarón, Spaniens motsvarighet till Karlsbad, väntar med sitt undergörande vatten vilket också säljs på butelj över hela Spanien. Här kan vi avnjuta vattnet på plats genom att dricka brunn under promenaden genom den lilla bedårande byn. Även den spanska lufttorkade skinkan – jamón serrano – utvecklas till fullkomlighet i dessa trakter, något som givetvis kommer oss tillgodo vid dagens lunch.

Sedan vidare över det berömda bergspasset ”Suspiro del Moro”, d.v.s ”Morens suck” vilket syftar på Granadas siste moriske härskare som efter den kristna återerövringen 1492 tvingades bort från staden och från bergspasset i Sierra Nevada kastade en sista blick på sitt palats Alhambra. Vi anländer i Granada och tar in för två nätter på vårt charmiga och centralt belägna hotell, LOS TILOS. På kvällen beger vi oss till Albaicín, Granadas äldsta stadsdel som är en labyrint av smala gränder, för middag och flamencoshow.

”Välkommen till södra Spaniens smultronställen”

 

Dag 3: Granada

Under förmiddagen besöker vi det sägenomsusande palatsområdet Alhambra, som uppfördes av den moriska Nasriddynastin på 1200- och 1300-talen. På 700-talet erövrades hela iberiska halvön av de muslimska morerna men den kristna återerövringen inleddes direkt och avslutades år 1492 när det sista moriska fästet – Granada – föll. Samma år ”upptäckte” Columbus Amerika och en storhetstid vidtog för Spanien. Vi guidas genom Alhambras sagolika inner- och yttergårdar och mäktiga salar samt Generalifes lummiga trädgårdar.

Därefter beger vi oss mot Granadas centrum och den praktfulla katedralen med det spanska kungaparet Ferdinands och Isabellas monumentala gravkapell. Det var under deras regentskap som Granada återerövrades och Spaniens storhetsepok inleddes. Resterande eftermiddagen och kvällen på egen hand. Runt hotellet finns åtskilliga av innerstadens restauranger och tapasbarer.

Alhambra.
Bild: Alhambras sagolika palats.

Dag 4: Granada – Córdoba – Sevilla ( bussresa 300 km )

Vid 9-tiden rullar vi iväg och vidarefärden går på landsväg genom det vackra Andalusien, med sina olivträd och vita bergsbyar, till Córdoba dit vi kommer efter nästan tre timmar. Här väntar den storslagna La Mezquita vilken byggdes under den moriska storhetstiden, 800 – 1100-talen, som moské men som efter den kristna återerövringen gjordes om till katolsk katedral. Mest berömd är dess enorma arkad- och pelarhall. VI beger oss vidare till de intilliggande gamla moriska och judiska kvarteren, med sina blomstersmyckade och vitkalkade hus, och serveras god lunch på en restaurang.

Under eftermiddagen går färden vidare mot Sevilla, tar ungefär två timmar, och så installerar vi oss för två nätter i den andalusiska huvudstaden på PATIO DE LA ALAMEDA, som ligger perfekt i centrum. På kvällen promenerar vi till en trevlig restaurang och njuter andalusiska kökets fröjder.

Dag 5: Sevilla

Efter frukost börjar vi rundturen i Sevilla med busstur och ser Plaza de España och Maria Luisa-parken vilka byggdes till världsutställningen 1929. Den andra världsutställningen, Expo 1992, avhölls på Isla de la Cartuja, en ö i Guadalquivirfloden och platsen varifrån Columbus avseglade på sin epokgörande expedition 1492, alltså 500 år tidigare. Detta jubileum manifesterades i hela Spanien och i Sevilla byggdes ny järnvägsstation och flygplats, nya broar och vägar. Som en följd av Columbus upptäckt, av Nya Världen, blev Sevilla på 1500-talet Spaniens viktigaste transatlantiska hamn dit rikedomarna som spanjorerna lade beslag på i aztek- och inkarikena fördes.

Rundturen fortsätter sedan till fots längs eleganta gågatan Calle Sierpes med alla sina butiker och till den väldiga katedralen, världens tredje största, där vi bl.a. ser Columbus grav. Efter gemensam lunch i gamla stan är eftermiddagen och kvällen lediga för egna strövtåg i denna den mest spanska av alla spanska städer.

Alcazár.
Bild: Pittoreska Alcazár katedralen.

Dag 6: Sevilla – Jerez de la Frontera – Cádiz (buss 120 km)

Vi tar det lugnt under förmiddagen och lämnar Sevilla vid 11-tiden för en timslång färd till Jerez de la Frontera. ”Jerez” är det spanska namnet på traktens vin vilket av engelsmännen förvanskades till ”sherry”. En intressant rundvandring på en av sherrybodegorna avslutas såklart med provsmakning och insikt om olika sherryvarianter.

Vi fortsätter till Puerto de Santa Maria och avnjuter en lunch med utsikt över Cádizbukten, och sedan tar vi båten över bukten till dagens mål, den mytomspunna staden Cádiz som ligger vackert på en halvö. Hit anlände Svenska Ostindiska Kompaniet för att sälja järn och bunkra upp inför resan runt Afrika till Kina. Medan bussen kör den längre vägen runt bukten med vårt bagage gör vi en promenad genom ”Europas Havanna” som Cádiz brukar kallas. Stadens historia sträcker sig tillbaka till Europas och Medelhavsområdets allra tidigaste civilisationer, så Cádiz kan med rätta anses som en av kontinentens allra äldsta städer. Vi stannar en natt på LAS CORTES DE CÁDIZ, beläget mitt i Cádiz´ historiska centrum. På kvällen väntar en av stadens vittbekanta seafoodrestauranger med en härlig middag.

”Vi guidas genom Alhambras sagolika inner- och yttergårdar och mäktiga salar”

 

Dag 7: Cádiz – Gibraltar – Ronda ( bussresa 260 km )

Efter frukost bär det iväg vidare söderut mot Spaniens sydligaste udde. Men först stannar vi till vid en annan berömd udde, nämligen Cabo Trafalgar, där ett av Napoleontidens mest berömda sjöslag stod den 21 oktober 1805. Britterna vann över den fransk-spanska flottan men amiral Nelson stupade. Sedan rundar vi Spaniens sydspets vid Tarifa och kan kort därpå skönja legendariska ”The Rock”, nämligen Gibraltar. Bussen parkerar vid gränsövergången och vi fortsätter till fots in i det sedan 1704 brittiska territoriet och tar plats i väntande minibussar för färd upp på den drygt 400 meter höga klippan. Vi hälsar på de berömda berberaporna, som i århundraden bebott klippan. Vi njuter också av utsikten över Gibraltar sund och ser den afrikanska kontinenten drygt 25 km bort.

Klippan genomkorsas av drygt fem mil (!) tunnlar, byggda av britterna från 1700-talets slut och framåt, och under rundturen får vi inblick i denna dolda men högintressanta del av ”Gibraltarklippans inre”. Dessutom besöker vi droppstensgrottan St Michael´s Cave och den sydligaste udden, Europa Point. Efter rundturen blir det gemensam lunch på en genuin brittisk pub i Gibraltar stad varefter det blir tid för egna strövtåg. Gibraltar är skattefri zon, men observera att spansk tull är MYCKET nitisk vid återresa till Spanien och noga med att den tillåtna ransonen efterlevs. Vi återvänder till gränsen och promenerar genom passkontrollen tillbaka till vår buss för återstoden av dagens etapp till Ronda.

Färden, som tar cirka två timmar, går genom natursköna trakter till den spektakulärt belägna staden Ronda, som ligger drygt 700 meter över havet vid en djup flodravin.

Här tar vi in för resans sista natt på HOTEL MAESTRANZA, mitt i centrum, och går sedan ut för att inta avskedsmiddagen på en av Rondas härliga restauranger.

Gibraltarklippan.
Bild: Gibraltarklippan.

Dag 8: Ronda – Málaga – Kastrup ( bussresa 120 km )

Vi dröjer oss kvar i Ronda under förmiddagen och besöker tjurfäktningsarenan från 1785, Spaniens äldsta, som ligger mittemot hotellet. Ronda betraktas som ”tjurfäktningens vagga” eftersom det var här de tjurfäktningsregler som råder än idag utformades i slutet av 1700-talet. Vi hinner även njuta ytterligare av Rondas natursköna belägenhet och dess sällsamma skönhet vilket gett den epitetet ”den drömda staden”. Vid lunchtid checkar vi ut och styr kosan mot kusten och på väg till Málagas flygplats passerar vi solkustens turistorter Marbella och Torremolinos. Vi räknar med att anlända till flygplatsen vid 14-tiden, så det finns tid för lunch på egen hand innan hemresan.

 

Resfakta

I grundarrangemanget ingår:

 • Flyg i ekonomiklass Kastrup – Málaga – Kastrup

 • Flygskatter
 • Sju övernattningar med frukost på hotell enligt program
 • Alla transporter och rundturer i modern helturistbuss
 • Fem middagar och sex luncher
 • Vinprovningar i Málaga och Jerez
 • Flamencoshow i Granada
 • Entréer i Granada, Córdoba, Sevilla och Ronda enligt program
 • Båtresa Puerto Santa Maria – Cádiz
 • Rundtur med minibuss i Gibraltar
 • Lokala skatter och avgifter

Pris per person i dubbel från SEK 17 500.

Enkelrumstillägg för sju nätter från SEK 3 220.

 

 

Hotell

Hotel Los Tilos

Hotel Los Tilos ligger i hjärtat av Granada, bara 10 minuter från Alhambra på Plaza Bib-Rambla - Bästa möjliga situation för dig att få det bästa av ditt besök i Granada - nära alla höjdpunkterna i detta fantastiska stad.


Bild: Dubbelrum.

Patio de la Alameda

Herrgård från 1800-talet, omvandlat till ett hotell med charm och stil i det emblematiska och centrala Plaza Alameda de Hércules i Sevilla. När vi öppnar dess dörrar upptäcker vi tre andalusiska uteplatser fulla av blommor och charm, med sina 39 rum inredda till fullo


Bild: Balkongvyer.

Las Cortez de Cádiz

Hotellet ligger i en elegant 1800-talsbyggnad mitt i Cádiz historiska centrum, bara 12 minuters promenad från stranden och 3 minuters promenad från hamnen. Här finns en utmärkt terrass med fantastisk utsikt över staden. Vi erbjuder också gratis wifi-anslutning i rum och gemensamma områden. Hotellet erbjuder två funktionsrum med en kapacitet för 35 eller 50 personer med LCD-skärmar för att göra ditt möte eller fest till en framgång.


Bild: Lobby.

Hotel Maestranza

Hotel Maestranza ligger i hjärtat av den historiska staden Ronda, bara 200 meter från den berömda bron som skiljer den gamla delen av staden från den nya.  Hotellet ligger mittemot en annan symbol för staden: Real Maestranza de Caballería de Ronda Bullring. Hotel Maestranza strävar efter att ge gästerna ett charmigt boende där de enkelt kan upptäcka underarna som staden Ronda har att erbjuda besökare.


Bild: Lobby.

Om resmålet

Var ligger Andalusien?

Andalusien är en region i södra Spanien. Dess huvudstad är Sevilla. Andalusien gränsar i norr till Extremadura och Castilla-La Mancha, i öst till Murcia och Medelhavet, i väst till Portugal och Atlanten, samt i syd till Medelhavet och Gibraltar.

Hur många bor här?

Andalusien är den mest befolkade och näst största av Spaniens sjutton autonoma regioner. Här bor cirka 8 400 000 människor.

Hur är vädret och klimatet?

Precis som resten av södra Spanien har Andalusien ett varmt medelhavsklimat. Dagstemperaturen sjunker sällan under 10 °C och under högsommaren är det varmt klimat med upp mot 39 °C. Rekommenderat att åka i månaderna Maj, Juni, September och Oktober när vädret är som skönast men även andra tider på året funkar utmärkt.

Vad finns det för shoppingmöjligheter?

Andalusien erbjuder shoppingcenter i alla de större städerna som besöks under resans gång. Ett annat intressant alternativ i Andalusien är dess marknader. Gatumarknader av alla slag som gör deras veckostopp i alla städer i Andalusien. Du hittar allt från utsökta frukter och grönsaker till antikviteter, hantverk och smycken. Något för alla smaker! 

Vad finns det för sevärdheter?

 • Alhambra är ett stort borg- och palatsområde beläget på en höjd i den andalusiska staden Granada och är en unikt bevarad byggnad inom västlig islamisk arkitektur. Alhambra uppfördes i huvudsak av den moriska Nasriddynastin från 1250-talet till 1300-talets slut.
 • Catedral de Santa María de la Sede i Sevilla är världens största romersk-katolska katedral (Peterskyrkan i Vatikanen är större, men det är en basilika och inte en katedral) med en altartavla som också anses vara världens största.
 • Gibraltarklippan, på spanska El Peñón de Gibraltar, är ett berg i Gibraltar. Toppen på klippan är 426 meter över havet.
 • Plaza de Españaplaz, "Spaniens torg" på svenska, är ett torg i Parque de María Luisa, Sevilla, Spanien, byggd 1928 för den ibero-amerikanska utställningen 1929. Det är ett landmärkeexempel av Regionalismens arkitektur, med blandning av element i barockens väckning, renässansrevival och moriska väckelser i spansk arkitektur.

 

Fler resmål

Nyfiken på andra resmål?

Se fler av våra gruppresor. Välj ett av våra handplockade resmål eller skräddarsy er egen drömresa!

Fler skräddarsydda gruppresor >>

Karta


  För din trygghet
  • IATA logo
  • Vi har även ställt lagstadgad resegaranti till Kammarkollegiet
  • SRF logo