Skip to main content

Vinresa till södra England

Vinresa till södra England 

Är du nyfiken på engelskt vin och bubbel? Skräddarsy din egen resa vinresa till södra England. Upplev den pittoreska engelska landsbygden med intressanta vingårdsbesök och utsökta vinprovarluncher, historiska Amberley Castle och charmiga badorten Brighton där vi bor på anrika The Grand Brighton. 

Dagsprogram

Njut av engelskt vin och bubbel i världsklass. Vi besöker sex ledande vingårdar och uppstickare med lokala guider och vår svenska vinguide specialiserad på engelskt vin. Under resan avnjuter vi utsökta vinprovarluncher och middagar. Havsnära boende mitt i charmiga Brighton. Vi upplever slottsmiljö på Amberley Castle och de dramatiska kritklipporna vid Seven Sisters. Res med på en välkomponerad och lärorik vinresa som passar alla, både erfarna och oerfarna vinprovare.

Dag 1: Surrey

Giganten Denbies Wine Estate

Vi samlas på Gatwick och hämtas vi upp av vår chartrade buss som tar oss till vårt första vingårdsbesök på Denbies Wine Estate, en av Englands största vinfirmor som producerar både stilla och mousserande viner. Här får vi en introduktion till engelskt vin med efterföljande lunch som ackompanjeras med vin från Denbies.


Bild: Denbies Wine Estate.

Brighton – London by the sea

Efter vinprovarlunchen åker vi vidare till den populära badorten Brighton som blir vår bas för resan. Här checkar vi in på anrika The Grand Brighton där vi bor hela vistelsen. Vi får en stund för uppackning eller vila och ses sedan igen i lobbyn för en gemensam kväll. Först en kort promenad till British Airways i360 Sky Bar där kvällen inleds med ett glas bubbel från topproducenten Nyetimber och en helt makalös panoramavy. Därefter fortsätter vi till vår restaurang för gemensam middag med engelsk vinmeny.


Bild: Brighton.

Dag 2: Vingårdarna i Sussex

Topproducenten Ridgeview i Sussex

Efter frukost beger vi oss till Sverigebekanta Ridgeview, som exporterar sitt mousserande kvalitetsvin över hela världen. Ridgeview har ett toppmodernt vineri och en unik underjordisk vinkällare. En vinexpert från Ridgeview visar oss runt på vingården och vi provar sedan deras mousserande viner med en magisk utsikt över pittoreska South Downs.


Bild: Ridgeview.

Magnifika Amberley Castle och uppstickaren Wiston Estate

Färden fortsätter till lyxiga Amberley Castle. Här njuter vi av en god slottslunch med engelsk vinmeny och häpnas över de magnifika omgivningarna. Vi möts av en genuin slottsmiljö som bevarats i över 900 år. Idag är slottet ett lyxhotell med restaurang, cricket, golfbana och tennisbanor.


Bild: Amberly Castle.

Uppstickaren Wiston Estate

På eftermiddagen besöker vi ett kaxigt och sprudlande Wiston Wine Estate för en guidad visning och provning av deras prisbelönta mousserande viner. Familjen Goring har ägt gården i över 275 år. Vi är på historisk mark även om vinodlingen är ung.


Bild: Wiston Estate.

Utforska Brighton

Vi lämnar South Downs med många härliga intryck och åker tillbaka till vårt hotell i Brighton. Kvällen är fri att utforska Brighton på egen hand. Passa på och njut av atmosfären på en skön promenad till Brighton Pier. Eller varför inte besöka vinbaren Plateau och ventilera dagens alla intryck över ett glas naturvin tillsammans med några smårätter.

 

Dag 3: Vingårdarna i Kent

Seven sisters Kritklippor

Idag startar vi tidigt och kör längs den vackra sydkusten mot Kent, även kallad Englands trädgård. På vägen gör vi ett stopp i närheten av Seven Sisters, för att om vädret tillåter få en helt makalös vy av de spektakulära kritklipporna som är så karakteristiska för den engelska sydkusten.


Bild: Seven sisters.

Utmanaren Gusbourne

Färden fortsätter till Kent och utmanaren Gusbourne som sedan 2004 ägs av Andrew Weeber. Vi får en guidad visning i vingårdens natursköna omgivningar och vineriet innan vi bjuds på vingårdslunch med provning av både sällsynta viner och äldre årgångar.


Bild: Gusbourne.

Naturvin på Tillingham

Efter lunch fortsätter vi till den nytänkande och okonventionelle naturvinsproducenten Ben Walgate på Tillingham. Här får vi lära oss mer om filosofin kring biodynamisk vinodling samt prova Pet Nat och andra naturviner. Efter en intensiv dag med många nya intryck kör vi tillbaka till Brighton. Vi får en stund på hotellet innan vi ses igen för gemensam middag.


Bild: Tillingham.

Isaac At – modernt brittiskt kök

På topprestaurangen Isaak At blir vi serverad en fantastisk middag på lokala råvaror. Vi serveras såklart matchande engelska viner till middagen. Isaac At var den första restaurangen i världen med en helt engelsk dryckesmeny. Det här blir en kväll vi sent kommer att glömma.


Bild: Isaac At.

Dag 4: Sista dagen

Bolney Wineyard

Efter frukost checkar vi ut från hotellet och styr färden norrut för att göra ett besök på familjeägda Bolney, som tillhör pionjärerna av engelskt kvalitetsvin. Här blir vi visade vingården och provar fem prisbelönta viner med tilltugg. Vi åker i god tid till flygplatsen och bär med oss många fantastiska smakupplevelser och stunder från Grape England.


Bild: Bolney wineyard.

Resfakta

Kort dagsprogram:

Dag 1: Ankomst Gatwick. Denbies Wine Estate. British Airways i360 Sky Bar.
Dag 2: Ridgeview Winery. Amberley Castle. Wiston Estate.
Dag 3: Seven Sisters. Gusbourne Estate. Tillingham.
Dag 4: Bolney Wine Estate. Hemfärd Gatwick.

I arrangemanget ingår:                

 • Inkl. alt. exkl. Flyg ToR från Köpenhamn. 2 incheckade väskor a 20 kg pp ingår
  Avresa från andra orter kan ordnas.
 • Del i dubbelrum på hotell med frukost 3 nätter.
 • Svensk vinguide, reseledare och lokala vingårdsguider.
 • Lokala transporter med chartrad buss enligt program.
 • 6 vingårdsbesök enligt program.
 • Alla middagar inkl. vinmeny förutom en fri kväll.
 • Alla luncher inkl. vinmeny.

Vår svenska vinguide Karin Larsson har WSET Level 3, Munskänkarnas 3-betyg och har besökt många engelska vingårdar. Hon kommer under resan dela med sig av sina egna erfarenheter och kunskaper om engelskt vin. Karin är en uppskattad föreläsare som berättar och förklarar om vin på ett okomplicerat och intressant sätt. 

Pris per person i dubbelrum exkl. flyg från SEK 17995.

Pris per person i dubbelrum inkl. flyg från SEK 19995.

Enkelrumstillägg för 3 nätter från SEK 2850.

 

Direktflyg:

Köpenhamn - London
London - Köpenhamn
Önskas flyg från annan avreseort? Kontakta oss här >>
 

Hotell

The Grand Brighton Hotel

Vi bor på anrika The Grand Brighton, ett ikoniskt hotell i viktoriansk stil från 1864 som ligger precis vid vattnet. Ett mycket komfortabelt boende mitt i hjärtat av Brighton där vi har nära till både restauranger och Brighton Pier. Hotellet har 201 rum och kapacitet för 800 gäster. Här finns en elegant cocktailbar, restaurang och en terrass med vacker utsikt över strandpromenaden. The Grand Brighton blev 1984 utsatt för en bombattack av IRA under Margaret Thatchers vistelse på hotellet. Thatcher överlevde och när hotellet öppnades igen den 28 augusti 1986 fanns med Thatcher som talare på öppningsceremonin.


Bild: The Grand Brighton.


Bild: Hotellrum.


Bild: Hotellrum.

Vingårdar

Grape England och vingårdarna

Engelskt bubbel har under de senaste decennierna framgångsrikt etablerat sig internationellt. Topproducenten Nyetimber var först med att utmana och vinna över Champagne på internationella blindprovningar, vilket satte engelskt bubbel på världskartan.

Gynnsamt klimat

Klimatförändringarna har varit gynnsam för de engelska vinbönderna. Det varmare klimatet har gjort det möjligt att växla över från tyska korsningar till de tre klassiska Champagnedruvorna Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Temperaturökningen har även bidragit till en högre naturlig alkoholnivå i vinerna som numera sällan ligger under 10 %. Vinerna har hög syra och utvecklade aromer.

Kalkhaltig jordmån

I södra Englands böljande landskap är jordmånen rik på kalk och krita, precis som jordmånen på andra sidan kanalen i Champagne. Den kalkstensrika jorden och det varmare klimatet har visat sig vara ypperlig för odling av Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier även i England.

Champagnehusen etablerar sig

Champagnehuset Pommery etablerade sig i England 2014 genom ett samarbete med Hampshire’s Hattingley Valley. Som första Champagnehus i England har de lanserat engelskt bubbel under namnet Louis Pommery England. De har även köpt egen mark i England som ännu inte skördats.

2015 köpte Champagnehuset Tattinger Domain Evremont i Kent tillsammans med sin engelska partner Hatch Mansfield Ltd. Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier planterades 2017 och skördades för första gången 2019. Resultatet återstår att se.

Engelskt vin på frammarsch

För trettio år sedan var den totala vinodlingsarealen i England bara 917 hektar och det odlades mestadels Müller Thurgau, Seyval Blanc, Reichenstiner, Bacchus och Schönburger. Sedan dess har vinindustrin vuxit i snabb takt och idag odlas det vinrankor på 3 250 hektar. Det finns 735 odlare, 672 vingårdar och 175 vinerier. De tyska korsningarna har fått resignera till fördel för Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier som idag odlas på 75 % av arealen.

Den engelska vinindustrin är dock småskalig jämfört med Champagne, som har odlingsmark på över 34 000 hektar. I England produceras drygt 5 miljoner flaskor per år jämfört med över 300 miljoner flaskor per år i Champagne.

Följ med på en intressant Vinresa till ett spirande Grape England!

Vingårdarna

Giganten Denbies Wine Estate

Denbies är baserad i Surrey och har varit familjeägd sedan 1984. Vingården planterades 1986 och har vuxit till att bli en av de största vinproducenterna i England. Gården omfattar totalt 254 hektar mark, varav 107 hektar är vinodling. Denbies har blivit prisade internationellt för både sitt mousserande vin och dessertvin. Här tillverkas även stilla vin. 


Bild: Denbies Estate.

Topproducenten Ridgeview

Mike och Chris Roberts förverkligade sin vision när de 1995 började odla Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier på Ridgeview. På den tiden var den mousserande vinproduktionen i England fortfarande till stor del outforskad. Idag säljs Ridgeview över hela världen och deras framgångar kulminerade i trofén som ”Bästa mousserande vin i världen, Decanter 2010”. Vingården är på 17 hektar och ligger i South Downs, Sussex. Från början producerade Ridgeview 20 000 flaskor. För att kunna expandera har de etablerat partnerskap med andra odlare och producerar idag 250 000 flaskor. Ridgeview finns i Systembolagets beställningssortiment.


Bild: Ridgeview.

Uppstickaren Wiston Estate

Wiston Estate har tillhört familjen Goring sedan 1743 och omfattar totalt 6 000 hektar mark. Vinodlingarna på Wiston anlades först när Harry Gorings fru Pip anlände till gården. På 16 hektar odlas Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier med sydligt läge på kalkrika sluttningar i South Downs. 2017 fick Wiston Estate Cuvée Platinum pris av Decanter. Strax därefter vann samma vin kategorin ”bästa engelska mousserande vin 2017” i den välrenommerade tävlingen Wine & Spirit competition. Wiston brukar ha ett par viner som går att beställa via Systembolaget.


Bild: Wiston Estate.

Utmanaren Gusbourne

Gusbourne Estate grundades redan 1410. Gården togs över av Andrew Weeber 2004. Samma år planterades de första vinrankorna med målet att skapa fantastiska engelska mousserande viner. Gusbourne har idag 60 hektar mark i Kent och 30 hektar i Sussex planterade med de tre klassiska Champagnedruvorna. De kombinerar tradition med modern teknologi. 2010 lanserades den första årgången från 2006. Gusbourne är en av Englands mest framstående producenter och har fått många utmärkelser.


Bild: Gusbourne.

Naturvin på Tillingham

Tillingham härstammar från 1200-talet. Den nyrenoverade gården ligger på 28 hektar mark med böljande vinkullar och skogsmarker i East Sussex nära Kent. Naturvinsmakaren Ben Walgate arbetar hållbart med biodynamisk odling för en bredare ekologisk mångfald. De utgår ifrån vetenskap och teknisk kunskap samtidigt som de förespråkar gamla traditioner och bästa praxis från årtusenden av jordbruk och vinframställning. I sortimentet finns både stilla viner och Pet Nat. Tillingham kan beställas som privatimport fia Systembolaget och serveras på flera restauranger i Sverige.


Bild: Tillingham Estate.

Pionjären Bolney

Familjeägda Bolney tillhör pionjärerna av engelskt kvalitetsvin. Gården ligger i South Downs och etablerades 1972 med en liten plantering av Müller-Thurgau. Idag är Bolney en av Englands största vingårdar med fem olika vinodlingar och produktionskapacitet för 500 000 flaskor. De producerar både stilla vin och mousserande vin. Fokus ligger på druvorna Pinot Noir, Rondo, Dornfelder, Chardonnay, Bacchus och Pinot Gris.


Bild: Bolney Estate.

Topproducenten Nyetimber

Nyetimber är en av Englands första och största bubbelproducenter. Som nämnts tidigare uppmärksammades de som topproducent när de började vinna över Champagne i internationella blindprovningar. Nyetimber var först i England med att enbart odla de klassiska Champagnedruvorna. De äger 170 hektar mark i West Sussex och Hampshire och använder till skillnad från många andra enbart druvor från sina egna vingårdar. Nyetimber är inte öppet för allmänheten förutom ett par dagar om året. Vi kommer att serveras Nyetimber till en fantastisk vy över Brighton i British Airways i360 Skybar.

First Class Travel är en fristående researrangör som inte har några bindningar till importverksamhet av engelskt vin. Vingårdsbesöken är noggrant utvalda för att visa både storskaliga och mindre vinfirmor samt naturvin och biodynamisk odling. Preliminärt program. Vi ser fram emot att visa er det engelska bubblets potential på plats i det pittoreska södra England.

Om Brighton

Var ligger Brighton?

Brighton är en badort i östra Sussex och ligger vid Englands sydkust.

Hur många bor här?

Brighton and Hove-distriktet har cirka 290 000 invånare. Med ytterområdena har Brighton och Hove en befolkning på cirka 474 485.

Hur är vädret och klimatet?

Sussex kan besökas året om. Augusti är den varmaste månaden i Brighton och januari den kallaste. Mars är den torraste månaden och i oktober regnar det mest.

Vad finns det för shoppingmöjligheter?

Lanes i Brighton är en av sydkustens mer excentriska shoppingdestinationer och var en gång hjärtat i en gammal fiskestad. Idag är området en labyrint av slingrande gator med många unika butiker som säljer antikviteter, smycken och designkläder samt mysiga kaféer och restauranger.

Vad finns det för sevärdheter?

Brighton Palace Pier. En promenad längs piren är ett nöje som generationer har haft. Känn den härliga sjöbrisen och njut av den fantastiska utsikten.

Royal pavillion. Prince Regents (George IV) spektakulära strandpalats förvandlades av John Nash mellan 1815 och 1823 till en av de mest bländande och exotiska byggnaderna på de brittiska öarna. Royal Pavilion Tearooms balkong är omtalad för sin fina utblick över de vackra trädgårdarna.

British Airways i360 bjuder överlägset på Brightons bästa vyer. Härifrån ges 360° utsikt över Brighton, South Downs och den fina kustlinjen. Här siktas många av Brightons landmärken, kontverk, vindkraftverk och den expansiva kuststräckan hela vägen från Seven Sisters klippor till Isle of Wight.

 

 

Fler resor

Nyfiken på andra resmål?

Se fler av våra gruppresor. Välj ett av våra handplockad destinationer eller skräddarsy din egen drömresa!

Fler skräddarsydda gruppresor >>

 


  För din trygghet
  • IATA logo
  • Vi har även ställt lagstadgad resegaranti till Kammarkollegiet
  • SRF logo