Skip to main content

Downton Abbey

Verklighetens Downton Abbey 27 - 31 augusti 2022

Följ med oss till de tjusiga slottsinteriörerna, den lantliga idyllen och de charmiga små engelska områdena där många kända engelska tv serier spelats in. Highclere Castle är det riktiga namnet på Downton Abbey.

Besök på slottet där änkegrevinnan roade oss med sina syrliga kommentarer, och där Carsons diskret smög i kulisserna, är så klart höjdpunkten på resan. Resan inkluderar besök i flera filmiska och litterära miljöer med underbara vyer.

Dagsprogram

Dag 1: Avresa

Avresa från Köpenhamn kl.15.00 med SAS till Heathrow. Avresa från andra orter i Sverige kan ordnas. Vår ciceron Ingrid Wallenborg möter oss i ankomsthallen

På vägen till Windsor där vi bor de första 2 nätterna berättar hon om området vi passerar och går igenom resans program.

Inchecking på Sir Christopher Wren Hotel, Windsor. Windsor är vackert belägen vid floden. Gemensam välkomstmiddag på hotellet så att vi kan bekanta oss med varandra,

Dag 2: Rundtur på Windsor Castle

Guidad Walking-tour av Windsor och besök/rundtur på Windsor Castle.

Därefter en gemensam Afternoon Tea Cruise på Themsen. Vi intar ett urval av tesorter, scones, minibakelser och finger sandwiches medan vi passerar välkända sevärdheter i Windsor.

Eftermiddagen är ledig för egna strövtåg och middag på egen hand på kvällen.


Bild: WIndsor Castle.

Dag 3: Highclere Castle 

Frukost på hotellet följt av utcheckning. Resan går vidare mot höjdpunkten Highclere Castle/Downton Abbey. Vi stannar för en tidig publunch på vägen.

Highclere Castle blev världsberömt genom inspelningen av ”Downton Abbey”. Här bor Greve Carnarvon med familj och inte ens lady Carnarvon vet hur många rum slottet har. Hon gissar på 200-300 rum varav 50-80 sovrum. Slottet är bara öppet för allmänheten några veckor per år och biljetterna måste beställas mycket lång tid innan då människor från all världens hörn vill komma hit. Vårt besök inkluderar slottet, egyptiska utställningen och trädgården. Vi tar god tid på oss att ströva omkring. Vi får höra om den spännande historien om slottet och om familjen, där en tidigare Earl även var med om att upptäcka Tutankamons grav i Konungarnas Dal. En del av fynden hittades i en vägg, gömd mellan två rum för några år sedan.

Resan går vidare till Cotswolds, den vackraste delen av södra England. I Shakespeares Stratford-upon-Avon bor vi i två nätter. Incheckning på vårt 4**** hotell The White Swan. Fritt program och middag på egen hand på kvällen.


Bild: Highclere Castle.

Dag 4: Cotswolds & Brampton Village

Frukost på hotellet. Dagen inleds med en guidad promenad i Stratford-upon-Avon och därefter lite tid på egen hand.

Dagen fortsätter med utflykt till Cotswolds med stopp i några av de många och charmiga orterna. Lunch på egen hand.

På eftermiddagen utflykt till Brampton Village som ni säkert känner igen. Den fungerar som den fiktiva byn Yorkshire Downton vid inspelningen av Downton Abbey. Därefter tillbaka till Stratford-upon-Avon för fritt program och middag på egen hand.


Bild: Cotswolds.

Dag 5: Chenis Manor

Frukost på hotellet. Utflykt tidigt på morgonen till Wallingford och Warborough, två välkända inspelningsområden för Morden i Midsomer och sedan vidare till Chenies Manor House & Garden och Netflixserien ”The Crown” som figurerar i densamma.

Chenis Manor är ett av Englands finaste ”Tudor Mansion Houses”, en historiskt listad byggnad som ligger i Buckinghamhires charmiga by Chenies, med en underbar utsikt över Chess Valley. Den tillhörande marken inkluderar prisbelönta trädgårdar, en fantastisk blomsterprakt och formklippta häckar.

Den guidade rundturen avslutas med en gemensam avskedslunch på Chenies Manor. Därefter direkt transfer till Heathrow Airport för hemresa till Kastrup med SAS kl. 18.30


Bild: Chengis Manor.

Resfakta

Kort dagsprogram:

Dag 1: Avresa.
Dag 2: Rundtur på Windsor Castle.
Dag 3: Highclere Castle.
Dag 4: Brampton Village.
Dag 5: Chenis Manor.

I grundarrangemanget ingår:

 • Del i dubbelrum & Frukost på hotell 2 nätter på 4* Sir Christopher Wren, Hotel Windsor
 • Del i dubbelrum & Frukost på hotell 2 nätter på 4*, Stratford-upon-Avon

 • Guide heldag, dagligen
 • Välkomstmiddag
 • Afternoon Tea Cruise Windsor
 • Publunch (dag 3)
 • Avskedslunch Chenies Manor
 • Inträden: Highclere Castle, Windsor Castle, Chenies Manor

Pris per person i dubbel SEK 17 950.

Enkelrumstillägg för fyra nätter SEK 3200. På förfrågan. Maila info@firstclasstravel.se .

Hotell

Sir Christopher Wren

Ett 4-stjärnigt hotell vid floden består av flera karaktäristiska byggnader sammansatta runt en historisk kullerstensgata vid Eton Bridge. Här hittar du vår samling av individuellt utformade sovrum, ett modernt konferenscenter och Wren's Club med ett gym, spa-behandlingar, utomhusjacuzzi och bastu.


Bild: Eftermiddagsté vid floden.

White Swan Hotel

Det historiska White Swan Hotel ligger i natursköna Stratford-upon-Avon och har varit värd för tusentals gäster sedan 1560. Njut av en perfekt "pint" eller något från vår omfattande källare och sedan luta dig tillbaka med en maträtt från våran utsökta meny.


Bild: White Swan.

Om resmålet

Var ligger Downton Abbey?

Highclere Castle ligger i Hampshire, England, cirka 10 mil väster om London.

Hur många bor här?

Vid folkräkningen 2001 registrerade det ceremoniella länet en befolkning på 1 644 249, varav 1 240 403 var i det administrativa länet.

Hur är vädret och klimatet?

Klimatet är kallt och tempererat. Det är en hel del nederbörd i Hampshire, även i den torraste månaden. Klimatet här klassificeras som Dfa av Köppen-Geiger-systemet. Den genomsnittliga årliga temperaturen är 8.5 ° C i Hampshire. Under ett år är den genomsnittliga nederbörden 922 mm.

Vad finns det för shoppingmöjligheter?

Vill du slösa pengar eller behöver du bara lite terapishopping? I Hampshire finns det flera köpcentrum som erbjuder kända varumärken till bra priser, restauranger, och en trevlig shoppingupplevelse oavsett väder. Hamphires köpcentrum har allt.

Vad finns det för sevärdheter?

Marwell Wildlife, Giraffer, lejon, tigrar, surikater och silkesapor är bara några av de många djur som visas upp. Bli vän med hjortar, uttrar, kängurur och vildsvin i New Forest Wildlife Park eller gå loss på de imponerande lekplatserna. Barnen får gärna klappa de minsta djuren på Longdown Activity Farm och ni hittar roliga husdjur plus en fantastisk leklada i Staunton Country Park. Ni kan titta på hundratals färgglada tropiska fiskar på Blue Reef Aquarium i Portsmouth eller beundra spektakulära dagliga flygdemonstrationer vid The Hawk Conservancy Trust nära Andover.

Konst och underhållning i Hampshire inkluderar ett stort urval av aktiviteter. Följ konstspåret vid Sir Harold Hillier Gardens nära Romsey, eller se de imponerande samlingarna i Southampton City Art Gallery. Toppteatrar i Southampton, Winchester och Portsmouth visar fantastiska shower från West End-produktioner och musikaler till opera och barnföreställningar.

Jane Austen är författaren som oftast förknippas med Hampshire men flera andra kända namn har också en litterär koppling. Dessa inkluderar naturforskaren Gilbert White, poeterna John Keats och Edward Thomas, författarna Charles Dickens, Flora Thompson, Thomas Hardy och Sherlock Holmes-skaparen Arthur Conan Doyle. Lär dig mer om dessa författare på en litterär tur genom Hampshire. Besök Jane Austens hus i Chawton, Gilbert White's hem i Selborne, Dickens födelseplats i Portsmouth och andra litterära platser i Liphook, Minstead och Winchester.

Åk tåg genom Hamphires natursköna landskap på ett ångtåg med historiska Watercress Line eller återupplev den tragiska historien om Titanic på SeaCity-museet i Southampton. Res tillbaka i tiden i Maritime Museum vid Buckler's Hard nära Beaulieu, där fartygen för Nelson's flotta en gång byggdes. Oavsett om du gillar båtar, böcker, kanoner, slott, stjärnor, vetenskap eller ubåtar hittar du massor av museer och attraktioner i Hampshire.

Fler resor

Nyfiken på andra resmål?

Se fler av våra gruppresor. Välj ett av våra handplockad destinationer eller skräddarsy din egen drömresa!

Fler resor >>
 

Karta


  För din trygghet
  • IATA logo
  • Vi har även ställt lagstadgad resegaranti till Kammarkollegiet
  • SRF logo