Skip to main content

Sankt Petersburg

Weekend i Sankt Petersburg

Välkomna med oss till ”Piter”, som petersburgarna själva säger, och ett par behagliga vårdagar i vad dom brukar beskrivas som en av världens vackraste städer!

Dagsprogram

Dag 1: Avresa

Flyg från Kastrup via Warszawa till S:t Petersburg, och efter ankomst busstransfer till hotellet. På kvällen tar reseledaren med alla på en gemensam orienterande promenad i grannskapet och längs Nevskij Prospekt till en stämningsfull rysk restaurang där resans välkomstmiddag serveras.

Dag 2: Sankt Petersburg & konsert

Kl. 10.00 samlas vi för en stor stadsrundtur med buss och svensktalande lokalguide. Och vi börjar där staden tog sin början. Peter-Paulfästningen började byggas samma år som S:t Petersburg officiellt grundades, d.v.s. 1703, mitt under stora nordiska kriget, för att skydda huvudstadsbygget mot Karl XII:s styrkor. Svenskarna besegrades dock innan fästningen var färdigbyggd. Inuti fästningen uppfördes den väldiga Peter-Paulskatedralen där ryska tsarer, (bl.a. Peter den store själv) och tsaritsor ligger begravda. Den 17 juli 1998 (på 80-årsdagen av morden) begravdes också den av kommunisterna mördade tsaren Nikolaj II och hans familj efter att deras kvarlevor slutligen identifierats. Vi åker vidare över broarna mot Palatstorget och Admiralitetet och till Isakskatedralen, den största rysk-ortodoxa kyrkan. Isakskatedralen stod klar 1858 efter 30 års byggtid och dess väldiga gyllene kupol dominerar stadens silhuett.

Därefter stopp för lunch på en trevlig restaurang och sedan fortsätter rundturen med buss och till fots. Ytterligare ett stopp görs vid Uppståndelsekyrkan, mer känd som ”Kyrkan på blodet” då den byggdes på platsen där tsar Alexander II mördades i ett attentat i mars 1881. Denna kyrka med sina lökkupoler och sin fantasifulla utsmyckning skiljer sig rejält från den i S:t Petersburg annars gängse europeiska arkitekturen i barock, nyklassicism och empirstil.

Vid 17-tiden beräknas vi vara tillbaka på hotellet varpå resten av dagen är ledig för egna strövtåg. Reseledaren tar med de som vill till en trevlig restaurang. Finns också möjlighet att gå på konsert/ balett/rysk folklore på kvällen. Kirovbaletten på Marinskijteatern ger denna afton Prokofjevs ”ASKUNGEN”, kl. 19.30. Info och bokning: http://www.mariinsky.ru/en/playbill/playbill/2016/5/6/2_1930/ På Mikhailovskijteatern ges Tjajkovskijs ”SVANSJÖN” kl. 19.30


Bild:
Sankt Petersburg.

Dag 3: Eremitagemuséet & Fabergé

Kl. 09.30 promenerar vi från hotellet till Eremitagets palatskomplex, som består av sex byggnader varav det forna ryska tsarresidenset Vinterpalatset är en. Tillsammans med vår svensktalande lokalguide ägnar vi förmiddagen åt en rundvandring till valda delar av Eremitagemuséets konstsamling som Katarina den stora lade grunden till år 1764 med 255 målningar. Sedan dess har samlingarna ökat till nästan tre miljoner konstföremål som spinner från antiken och fram till i stort sett alla betydande konstnärer – Rembrandt, Van Gogh, Matisse, Gaugain, Rubens, Michelangelo, Leonardo da Vinci m.fl. m.fl. Här förvaras även tsarernas kronjuveler och en ovärderlig samling från den legendariska juvelerarfirman Fabergé.

Därefter är lunch och eftermiddag på egen hand, likaså kvällen, men reseledaren tar med de som vill på promenad och trevlig restaurang till självkostnadspris. Kirovbaletten på Marinskijteatern framför denna afton Felix Mendelssohn-Bartholdys ”EN MIDSOMMARNATTSDRÖM” kl. 19.30. Eremitageteatern ger Tjajkovskijs ”NÖTKNÄPPAREN” kl. 20.00


Bild: Ermitagemuseét.

Dag 4: Avfärd

Utcheckning och avfärd från hotellet kl. 11.30, då vi beger oss till Tsarskoje Selo i Pusjkin, c:a tre mil söder om S:t Petersburg. Här inleder vi med lunch på en genuin rysk restaurang och besöker sedan Katarinapalatset, det mest kända av tsarernas sommarpalats. Det är uppkallat efter tsaritsan Katarina I, Peter den stores hustru, och alltså inte efter Katarina den stora. Den italienske arkitekten Rastrelli fick i uppdrag att bygga ett palats som skulle överglänsa det franska Versailles. Förutom Rastrellis stora sal med den väldiga takmålningen är Bärnstensrummet det som ådrar sig störst intresse. Ursprungligen var det en gåva från den preussiske kungen Friedrich Wilhelm I till Peter den store men originalet demonterades och försvann i samband med att Nazityskland gav upp den nästan 900 dagar långa belägringen av Leningrad 1944. Vid retireringen skövlades och plundrades palatset och Bärnstensrummets originaldetaljer har aldrig återfunnits. Inför S:t Petersburgs 300-årsjubileum rekonstruerades och återuppbyggdes Bärnstensrummet och kunde återinvigas år 2003.

Vid 16-tiden beger vi oss till närbelägna Pulkovo-flygplatsen varifrån vårt hemvändande flyg.

Resfakta

I grundarrangemanget ingår:

 • Flyg
 • Dagens flygskatter
 • Tre övernattningar med frukost på hotell
 • Transfers och transporter
 • Entréer till Isakskatedralen, Kyrkan på Blodet, Peter-Paulfästningen, Eremitaget och Katarinapalatset
 • Välkomstmiddag 5 maj samt två luncher, 6 och 8 maj
 • Svensk reseledare och svensktalande rysk lokalguide
 • Lokala skatter och avgifter

4 dagar fr. SEK 9.800.

Enkelrumstillägg för tre nätter SEK 1700.

 

Tillkommer:

*Visum till Ryssland, c:a SEK 900 per person (ombesörjes av First Class Travel, men passet måste skickas till oss)

Information om visum: https://electronic-visa.kdmid.ru/spb_home_en.html

Om resmålet

Var ligger Sankt Peterburg?

Sankt Petersburg är beläget vid floden Neva, vid Finska viken vid Östersjön.

Hur många bor här?

Sankt Petersburg är Rysslands näst största stad med 5 miljoner invånare.

Hur är vädret och klimatet?

Majoriteten av landet har ett kontinentalt klimat, med långa, kalla vintrar och korta somrar. Det finns ett brett utbud av sommar- och vintertemperaturer och relativt låg nederbörd. För stadsturer är den bästa tiden att besöka maj-september, då dagstemperaturen är 23-35 ° C, och nätter är 10-23 C.

Vad finns det för shoppingmöjligheter?

Oavsett om du letar efter designeretiketter, ryska / sovjetiska souvenirer, elektronik eller skönhetsprodukter kan du hitta dem alla i St Petersburg. En ung generation av lokala designers skapar ständigt nya butiker så om du föredrar att få något icke-mainstream och mer minnesvärt under din resa finns det många alternativ för det också.

Vad finns det för sevärdheter?

Eremitaget i St Petersburg är utan tvekan St. Petersburgs mest berömda besökare attraktion, och universellt erkänt som en av världens största skattkammare av konst och antikviteter, är Hermitage ett namn att trollbjudas med, och tillräckligt resonera för sig för många resenärer att boka en resa till St. Petersburg.

Mariinsky-teatern i St Petersburg är stadens andra internationellt berömda kulturinstitution, och för vissa besökare ett ännu större drag än Hermitage, har Mariinsky Theatre de senaste åren haft nytta av de finansiella och kreativa oron i Moskva Bolshoi för att bli den obestridd framstående musikalteatern i det moderna Ryssland.

Floder och kanaler i St Petersburg med båt. Om du besöker St. Petersburg från maj till oktober, finns det ett antal sätt att utforska staden med båt, från att ta hydrofoil till förortspalatset och parkera vid Peterhof till att njuta av middag och levande jazz på en kvällskryssning längs Neva. När vädret är bra bör besökarna verkligen ta tillfälle att komma ut på vattnet, men även det kortaste besöket i St Petersburg på sommaren bör inkludera en båttur längs stadens centrala floder och kanaler.

Peterhof nära Sankt Petersburg. När det gäller besökarnas attraktioner är St. Petersburg lika känd för de kejserliga palats och parker i förorterna som för museer och palats i stadens centrum. Bland de förstnämnda är Peterhof den vi skulle betrakta som helt otydlig, särskilt på sommaren när parkens otroliga samling fontäner är i drift.

Karta


  För din trygghet
  • IATA logo
  • Vi har även ställt lagstadgad resegaranti till Kammarkollegiet
  • SRF logo