Skip to main content

Svalbard

Rundresa Svalbard preliminärt 29 maj - 2 juni 2023 

Följ med till midnattssolens rike, latitud 78 grader nord, mittemellan Nordnorge och Nordpolen. Från Nordkap är det drygt 70 mil norrut över Norra Ishavet till Svalbards huvudö Spetsbergen där Longyearbyen är belägen och huvuddelen av Svalbards ca 2700 invånare bor.

Dagsprogram

Dag 1: Kulturhistoriskt möte med Longyearbyen

Flyget går från Kastrup redan 07.20, vi mellanlandar i Oslo, flyger vidare till Longyearbyen 09.55 och är framme på Svalbard 14.00. Där väntar en direkt transfer från flygplatsen som på drygt 10 min tar oss till Radisson Blu Polar Hotel där en rejäl lunch väntar.

Efter lunchen möts vi utanför hotellet och ger vi oss ut för ett kulturhistoriskt möte med Longyearsbyen. Det blir en guidad två timmars färd både i buss och till fots, men vi kommer mestadels att vara inomhus. Vi får höra om Longyearbyens spännande historia, geologi, flora och fauna berättat av en guide som känner Svalbard utan och innan.

Väl tillbaka på hotellet finns det lite tid för ett stopp på rummet för att pudra näsan och byta skrud om man så önskar. Vi avslutar kvällen på en trevlig restaurang i byn där vi avnjuter en 3-rätters meny.


Bild: Longyearbyen.

Dag 2: Hundslädetur Foxfonna med Green Dog

Se till att förse er väl på hotellets fina frukostbuffé för idag blir det till att åka hundsläde. Vi möts efter frukost utanför hotellet där vi blir hämtade med bil och körda in över Adventdale. När snön smält nere i Longyearbyen är det fortfarande möjligt att köra hundspann på Foxfonna 400m över havet. Utsikten över Isfjorden, Adventdalen och de vackra fjällen i området är fantastisk. På vägen kör vi förbi Bolterdalen där vi hämtar hundarna som ska dra spannet. Vi kör vidare uppför den spektakulära vägen förbi Gruve 7.

Väl uppe på fjället selar vi hundarna med hjälp och vägledning av guiden. Guiden instruerar oss sedan i hundspannkörning innan vi fortsätter upp och inöver Foxfonna med bra slädföre och fantastisk utsikt över fjäll, fjord och dalar. Vi är nu 600 meter över havet. Om det inte framgått så är det alltså DU som kör hundspannet! Guiden sitter i ledarsläden med två gäster som turas om att köra och sitta bakom. Efter kör vi två och två på vart hundspann som dras av 5-6 glada och starka polarhundar.

Hundslädekörning har en lång tradition på Svalbard. Stillheten, samspelet mellan människa och hund i det storslagna landskapet som omger oss, kommer att sätta spår i minnet för alltid. Detta äventyr tär på krafterna och vi kommer att komma tillbaka till Longyearsbyen glada, uppspelta och hungriga. Då passar det bra med en två-rätters lunch där vi i lugn och ro kan prata om äventyret vi precis kommer från.

Eftermiddagen är fri för egna aktiviteter (eller vila) innan vi möts upp till kvällen för ännu en smarrig tre-rätters middag i byn.


Bild: Green dog.

Dag 3: Hybriddriven hurtigrutbåt till Pyramiden

Börja dagen med att avnjuta en lugn frukost på hotellet. Sedan drar vi ut på framtidens mer miljövänliga båttur, med elektrisk hurtigbåt till Nordenskïoldbreen och den frånflyttade ryska bosättningen Pyramiden ”Spökbyn”. Svalbard är känt för sin arktiska stillhet och med den ljudlösa katamaranen blir upplevelsen fulländad.

Att gå in i Pyramiden är som att ta en tidsmaskin tillbaka till Sovjetunionen. På 1980-talet bodde det över 1000 människor i gruvbyn och var ett välfungerande samhälle med skola, simhall, idrottsplatser och kolbrytning. När gruvan stängde 1998 blev hela befolkningen flyttad under väldigt kort tid. Det stod koppar kvar på borden, skolböcker ligger kvar på bänkarna och på pianot står nothäftet kvar. Endast ett fåtal personer jobbar och bor i byn, för besökande är den guidade turen runt de övergivna byggnaderna en väldigt speciell upplevelse.

Båten är utrustad med den modernaste designen och de mest innovativa teknologiska lösningarna som undervattensmikrofon och undervattensdrönare. Detta skapar en unik plattform för utforskning av hav, natur och djurliv både under och över vattenytan. Under turen kommer det även att serveras lunch vid passande tid och tillfälle. Även denna kväll kommer vi att intaga vår middag på restaurang i Longyearsbyen, och det bjuds självklart tre-rätters.


Bild: Endalens vackra dalar

Dag 4: Vandring, Endalen

Idag ska vandringskängorna på för efter frukost möter vi upp utanför hotellet där vi blir upphämtade av en vandringsguide. Guiden tar med oss på en tre timmars vandringstur runt Endalen som har en rik historia av gruvdrift. Att vandra och uppleva den rika faunan till fots ger en varm och stillsam upplevelse. Vi tar oss fram på stigar men kan även stöta på lite mer kuperad terräng. Det är en mysig tur och under vägen serveras det kex och varm dricka.

Tillbaka på hotellet äter vi en trevlig lunch och sedan är eftermiddagen fri för att utforska på egen hand. Är ni intresserade av utflykter eller aktiviteter som vi inte har i programmet får ni gärna höra av er så hjälper vi till med idéer och förslag. Sista kvällen spenderar vi som tidigare kvällar på fin restaurang med tre-rätters meny i byn


Bild: Endalens vackra dalar.

Dag 5: Hemfärd

Dags för hemfärd efter en oförglömlig vistelse. Vid det här lagen vet man vad som är bäst på frukostbuffén så sikta in er på godbitarna. Vi checkar ut och börjar sakta röra oss från hotellet efter 11.00. Transfern är kort men det skadar inte att vara i god tid. Flyget lämnar denna otroliga ö 13.25 och efter en touch i Oslo landar vi på Kastrup 18.25.

Resfakta

Kort dagsprogram:

Dag 1: Kulturhistoriskt möte med Longyearbyen.
Dag 2: Hundslädetur Foxfonna med Green Dog.
Dag 3: Hybriddriven hurtigrutbåt till Pyramiden.
Dag 4: Vandring, Endalen.
Dag 5: Hemfärd.

I grundarrangemanget ingår:

 • Flyg Köpenhamn - Longyearbyn T/R med SAS (via Oslo) inkl skatter och incheckat bagage
 • 4 nätter, del i dubbelrum på Radisson Blu Polar 
 • Transfer från/till flygplatsen till hotellet på Svalbard
 • Guidad tur i Longyearbyn
 • Utflykt med Hundsläde (ca 4 h)
 • Båttur till Pyramiden (ca 6 h)
 • Vandringstur (ca 3 h)
 • 4 frukostar
 • 3 st 2-rättersluncher
 • 4  st 3-rättersmiddagar 
 • Färdledare från Sverige
 • Lokala guider på plats

 

Det går att lägga till fler aktiviteter mot extra kostnad under din vistelse – kontakta First Class Travel vid intresse

Pris per person i dubbelrum SEK 23 995.

Enkelrumstillägg för 4 nätter är SEK 3 150.

 

Flyg:

Flyg från Köpenhamn
Det finns möjlighet att resa från och till Stockholm, kontakta First Class Travel vid intresse.

SK 454 30MAY  Köpenhamn - Oslo  0720  0830 

SK4414 30MAY  Oslo - Longyearbyn  0955  1400  (Teknisk mellanlandning i Tromsö, ej byte av plan)

SK4491 03JUN  Longyearbyn - Oslo  1325  1620 

SK1465 03JUN  Oslo - Köpenhamn  1715  1825  

Flygtiderna är preliminära.

Hotell

Upptäck hisnande arktiska landskap på vårt spitsbergen hotell i Longyearbyen

Radisson Blu Polar Hotel Spitsbergen i Longyearbyen ligger på Norges största ö, bara 1 300 kilometer från Nordpolen, och inbjuder dig att upptäcka Arktis underverk. Som en av världens nordligaste permanenta bosättningar erbjuder Longyearbyen en spektakulär utsikt över snöiga toppar och glaciärer, sommartidens glöd av midnattssolen och en mängd arktiska vilda djurarter. Omfamna aktiviteter som hundspann eller snöskottsafari under din vistelse på vårt hotell i Spitsbergen. Upplev det mystiska norrskenet under den polära natten på vintern, eller ha kul i de fyra månaderna av midnattssolen.

Ett arktiskt hotell som erbjuder komfort och stil

Håll kyla i fjärran i ett av våra mysiga, bekväma rum på vårt hotell i Longyearbyen. Efter en dag med arktiska äventyr kan du värma upp i den lyxiga bastun, avkopplingsrummet och jacuzzin utomhus, och sedan över till Barentz Gastropub för att varva ner med en cocktail. 


Bild: Hotell Radisson Blu Polar.


Bild: Hotell-restaurangen.


Bild: Trädäck på hotellet.

Om resmålet

Var ligger Svalbard?

Beläget norr om fastlands-Europa halvvägs mellan det kontinentala Norge och Nordpolen. Gruppens öar sträcker sig från 74 ° till 81 ° nordlig latitud och från 10 ° till 35 ° östlig longitud. Den största ön är Spitsbergen, följt av Nordaustlandet och Edgeøya.

Hur många bor här?

År 2016 hade Svalbard en befolkning på 2 677, varav 423 var ryska och ukrainska, 10 polska och 322 icke-nordmän som bodde i norska bosättningar.

Hur är vädret och klimatet?

Genomsnittliga sommartemperaturer på Svalbard varierar från 3 till 7 ° C i juli, och vintertemperaturerna från −13 till −20 ° C i januari.

Vad finns det för shoppingmöjligheter?

Shopping är alltid en bra idé! Svalbard är en tullfri zon så lägre skattefria priser gäller för allt du köper här. Du hittar förhandlingspriser på utomhuskläder och -utrustning i Longyearbyens sportvarubutiker, medan priset på alkohol och tobak är betydligt lägre än på det norska fastlandet. Du hittar också ett brett urval av souvenirer, guldprodukter och kvalitetskläder. Butikerna på Svalbard är öppna året runt.

Vad finns det för sevärdheter?

Svalbard Art Gallery visar permanenta och tillfälliga utställningar. De permanenta samlingarna är: historiska kartor, böcker och sedlar i Svalbard-samlingen, målningar av den norska målaren Kåre Tveter och litografier i Recherche-samlingen. De tillfälliga utställningarna är teman kring samtida konst relaterade till Svalbard.

Svalbard kyrka är öppen alla timmar och erbjuder service varje söndag. Varje tisdag finns det kaffe och våfflor till salu i kyrkelloungen, där du kan sitta ner och prata med lokalbefolkningen.

Svalbard-museet, Norges arktiska museum, längst norrut, fick Europarådets museumpris 2008 som tävlade mot 59 andra museer runt om i Europa. Utställningen presenterar fragment av Svalbards 400-åriga historia och beskriver faktorer som hjälper till att stödja livet och de aktiviteter som äger rum här, som tillsammans avslöjar den nära relationen mellan hav och land, natur och kulturhistoria. I Svalbard Museum kan du också hitta Kunsthall Svalbard som är en del av Northern Norway Art Museum.

 

Fler resor

Nyfiken på andra resmål?

Se fler av våra gruppresor. Välj ett av våra handplockad destinationer eller skräddarsy din egen drömresa!

Fler resor >>

 

Karta


  För din trygghet
  • IATA logo
  • Vi har även ställt lagstadgad resegaranti till Kammarkollegiet
  • SRF logo