Inspirerande mat- och dryckesresa till det sommarljuvliga Österlen
Följ med på en inspirerande mat- och dryckesresa till det sommarljuvliga Österlen. Magiskt vackert med böljande fält och havet alltid nära. Skåne och Österlen glöder på den kulinariska kartan. Här är det aldrig långt till sinnliga gourmetupplevelser. Med på resan följer er egen ciceron och sommelier Carina Olofsson Gavelin från Gavelinwine.
Den som söker ett riktigt sydsvenskt gemyt i kombination med gastronomi i världsklass har kommit rätt. Det bokstavligen bubblar och jäser lite varstans i regionen. Aldrig förut har det funnit så många och så duktiga dryckesproducenter i Skåne som nu. Här skapas nya drycker och här finns ett brett och djupt kvalitetstänkande. Vi har en riktigt dryckesboom i Skåne.
Vad vore en resa till Skåne utan att se och uppleva de skånska slotten. Vi har förmånen att leva slottsliv för en kväll på Kronovalls Vinslott. Skåne är förknippat med sina gästgivargårdar och flera av dem har anor till tiden innan regionen blev svensk. Ett måste är att besöka ett klassiskt gästgiveri och inmundiga god mat och dryck.
Äpplet och rapsen är två signum för Österlen. Den som inte har fått uppleva en riktig mustprovning har inte känt äpplets sanna storhet. På Kiviks Musteri träffar vi några av Sveriges bästa must- och cidermakare som kommer att ta väl hand om oss.
Vi hälsar på hos en småskalig rapsoljetillverkare där vi också ges möjligheten att pressa vår egna olja.
Det blir tre hela dagar på vackra Österlen fullspäckade med fantastiska upplevelser av mat, dryck och kultur.
För att resan ska genomföras krävs 20 deltagare vilket också är maximal storlek på gruppen. Resan genomförs med stor helturistbuss med toalett ombord och 49 säten.

DAG 1. 24 augusti. Start Malmö, Norra Vallgatan eller Hyllie start kl. 08.30.
Stopp 1:
Resan startar i Malmö och vi gör en mjukstart på vår väg ut till Österlen genom att besöka en av de äldsta vingårdarna i landet, Vingården i Klagshamn. Här möter vi den legandariska vinmakaren Murre Sofrakis. Vi provar 2 viner och får en rundvandring.
Stopp 2:
På Hällåkra Vingård blir vi guidade av John Taylor (från Trädgårdstider SVT) i vingården och äppelodlingen och han berättar om sin ciderproduktion. Avslutar givetvis med provsmakning av cider.
Stopp 3:
Skivarps gästis bjuder till lunch och till det några skånska viner. Vill man så finns det alkoholfria alternativ.
Stopp 4:
Nu har vi kommit till Österlenkryddor i Köpingebro där vi gör en snapsvandring i klosterörtagården. Vi provsmakar fyra olika snapsar samtidigt som personalen berättar historia om respektive örter som snapsarna är smaksatta med. Det blir snapsvisor och tips på olika blandningar som finns i den egna trädgården eller utmed strandkanten. Efteråt blandar alla sin egen snapsblandning som man kan smaksätta det egna brännvinet med. Till snapsen serveras det lokalproducerade tilltugg. Vi avlutar med glass och kaffe.
Stopp 5:
Vi åker till vårt hotell i Simrishamn, Hotel Svea. Vi checkar in och byter om inför kvällens middag.
Stopp 6:
Vi har förmånen att leva slottsliv för en kväll på Kronovalls Vinslott. Kvällen startar med ett glas bubbel i slottsparken. En 3-rätters middag med vinpaket serveras i slottsalongen kl 20.00. Efter en förtrollande kväll så är det åter hemresa till Simrishamn och Hotel Svea.

Foto: Mia Gröndahl/Christinas Wänner
Dag 2. 25 augusti. Start kl 08.30 med avresa från Hotel Svea i Simrishamn
Stopp 1:
Dagens första stopp blir på Gunnarshögs Gård i Hammenhög. Här får vi en visning av gården och deras rapsoljetillverkning. Prova att pressa egen olja i minipresseriet och en provsmakning i gårdsbutiken.
Stopp 2:
På Kiviks Musteri får vi en kombinerad must -och ciderprovning där vi får prova deras olika äppelmuster och cidrar i kombination med skånska smårätter. Vi gör ett besök i vinhuset där deras äppelvin tillverkas och här får vi smaka direkt från tanken. Vi äter vår lunch här.
Stopp 3:
Vi möter vinmakare Fuffe på Skepparps Vingård vid Ravlunda. Han bjuder på en rundvandring i vinfälten och en provsmakning.
Stopp 4:
På Christinehofs Slott vid Brösarp får vi en rundvandring och guidning. Vi ser utställningen Christina Pipers "En kvinnas makt och skaparkraft". Vi får även en särskild guidning på temat vad åt man på 1700-talet på Skånes slott.
Stopp 5:
Sista stoppet för dagen är tillbaka till Hotel Svea i Simrishamn. Kvällen är fri att på egen hand strosa runt i Gamla stan och se stadens vackra dörrar. Sommartid finns det gott om trevliga restauranger och ett myller av shopping.

Dag 3. 26 augusti. Start kl. 9.15 från Hotel Svea
Stopp 1:
Första stoppet för dagen landar vi i Absolut Home, The Åhus Villa i Åhus. Detta besök tar oss bakom kulisserna för att visa hur en av världens finaste vodkor blir till. För första gången öppnar de också dörrarna till destilleriet där vi med egna ögon får se hur det går till när Absolut Vodka blir till. Besöket avslutas med att vi delar med oss av våra bästa cocktailtips. Det kommer även att finnas ett alkoholfritt alternativ.
Vi äter lunch på restaurang Absolut Home där de bjuder på ”Kött i Panna”.
Stopp 2:
Vi stannar till på Österlenbryggarna i Brösarp där de visar oss bryggeriet och bjuder på provsmakning.
Stopp 3:
Avslutande stopp med GO FIKA hos Olof Victors Glemmingebro. De som vill kan handla i butiken för att få godsaker med hem.
Tillbaka till Malmö med avresa ca kl. 16.30. Vi anländer till Malmö ca 17.45 efter en intressant och händelserik resa.