Skip to main content

Liverpool

Best Fest & Best of Beatleweek | 25 - 30 augusti 2021

Följ med oss och Bäckmans Beatlesresor till Casbah Coffee Club, stället där Beatles historia verkligen började. Där får vi lyssna på ingen mindre än Pete Best, Beatles första trummis och Merseybeats, ett annat av de stora Liverpoolbanden när det begav sig. Vi får också ett unikt tillfälle att möta The Quarrymen – John Lennons första band, både live och på en speciell mottagning på Magical Mystery Museum.

Dessutom plockar vi några russin ur den kaka som kallas International Beatleweekend.

Dagsprogram

Dagsprogram

Dag 1  Onsdag 25 augusti - Vi gör Liverpool

Avfärd från Stockholm Arlanda 7.35. Vår ständige följeslagare i Liverpool, Janne Bäckman, följer med från Arlanda. Vi samlas vid framkomsten till Manchester och åker gemensamt till Merseysides pärla, Liverpool, åter utsedd till Storbritanniens trevligaste stad!

Vi installerar oss på Epstein Guest House i Anfield (ett stenkast från fotbollsstadion.) Huset vi bor i har en gång ägts av familjen Epstein och lille Brian hade sitt lekrum i rum 3.

Vi bekantar oss med omgivningarna och drar in till stan för en liten pubrunda och varför inte en middag på t.ex. Philarmonic Diningroom (känd från Carpool Karaoke) med Paul McCartney, men framförallt för att John Lennon på frågan: Vad saknar du mest med att inte kunna gå som en vanlig man på Liverpools gator längre? Svarade – Att ta en pint på the Phil...

 

Dag 2 Torsdag 26 augusti - Fab Four Taxi tour – allt ni vill veta om Beatles och lite till

Vi promenerar tillsammans till puben (nära Evertons hemarena) och käkar en rejäl english breakfast (det finns alternativ för alla) innan vi vid tiotiden blir upplockade av Fab Four Taxi Tours, flerfaldigt belönade som landets bästa guidebolag! I taxibilar tar de oss med till alla viktiga platser i Beatleshistorien. Strawberry fields, Mendips, Fortlin Road MEN: inte Abbey Road. Det ligger nämligen i London. Guidningen är på engelska, men Janne kan sammanfatta på svenska.

Efter en fullödig förmiddag (kan bli eftermiddag. De brukar gärna bjuda på lite extra när de kommer igång.) tar vi en gemensam middag på Piccolino, en bra italiensk restaurang med priser för alla plånböcker och god kvalitet på allt.

Kvällen fri om ni orkar

 

Dag 3  Fredag 27 augusti - En fri dag i Liverpool

Dag 3 lämnar vi öppen för er att göra vad ni vill! Passa på att se Beatles Story vid fantastiska Albert Docks. Gå på Cavern Pub som under Beatlesweek bubblar av Beatlescoverband.

Shoppa i Liverpool One. Där finns allt – och till bättre pris än London.

Liverpool har flera mycket bra museer, Tate Modern, Internationella slavmuseet, Liverpool museum, Sjöfartsmuseet osv. Janne B tipsar gärna och riktar in er åt rätt håll medan han tar sin sedvanliga ledigadag-pubrunda. Ni får följa med honom på den också om ni vill.

 

Dag 4 lördag 28 augusti - Best Fest hemma hos Pete

Under förmiddagen hinner ni göra det ni inte hann dagen innan, men på eftermiddagen samlar Janne ihop er för transport till 8 Haymans Green i Woolton för resans höjdpunkt. Där hålls nämligen Best Fest i Casbah Coffe Club, klubben bröderna Bests mamma öppnade för att pojkarna skulle ha nåt att göra. Första husband: John Lennon, Paul McCartney, George Harrison och Ken Brown! Beatlarna har t o m målat klubben!  Ikväll får vi höra Pete Best själv med band samt bl a Merseybeats. Här kan man hitta Liverpoollegender i trädgården!

 

Dag 5 söndag 29 augusti - Quarrymen och Beatleskonvent

Vid tiosnåret checkar vi in på Beatleskonventet på Adelphi Hotel - där storheter som Helan & Halvan, Bob Dylan samt Roy Roger – och hans häst - bott. En sliten skönhet, men som denna dag kokar över av Beatlesmerchandise, föredrag och naturligtvis musik i alla hörn.

Vid 12-tiden smiter vi ifrån för audiensen med The Quarrymen på Magical Mystery Museum. Kl 13 är de på scenen och berättar, det blir också tillfälle till en halvtimmes frågestund.

 

Dag 6 måndag 30 augusti - Ojdå

Oj. Är det redan över... Rätt möra hinner vi köpa det där vi glömt att handla under förmiddagen innan vi strax efter två sätter oss på bussen till Manchester Airport. Planet mot Arlanda lyfter 18.30 och landar 21.50. 

Dagsprogram med reservation för ändringar.

Resmål

Resmål

Var ligger Liverpool?

Liverpool ligger vid floden Merseys utlopp, i nordvästra England.

Hur många bor här?

2018 räknade man in 494,814 själar i staden Liverpool. Med förorter kommer man upp i 864,122 och räknar man med kransstäderna har Metropolitan Liverpool drygt 2 milj. Invånare idag.

Hur är vädret och klimatet?

Låt oss säga så här: När vi en gång skröt över Sveriges fyra årstider svarade en scouser (infödd Liverpoolbo) - Det har vi på en dag...  Kustnära betyder ostadigt. Köp inte resan som solsemester, men bli inte överraskad över någon form av väder. Somrarna brukar vara varma.

Vad finns det för shoppingmöjligheter?

Alla, från Primark till LIverpool One. Det första ett lågprisvaruhus, det andra det nya shoppingcentret med massor av märkesbutiker med bättre priser än t ex London. På Cains Brewery finns en jättestor lopp-marknad. Läge för fynd!

Vad finns det för sevärdheter?

Förutom allt Beatlesrelaterat:
Albert Docks. Det gamla förfallna hamnområdet har omvandlats till en av Englands största sevärdheter med mängder av restauranger och museer, bl a Tate Modern, Sjöfarsmuseet, Internationella slaverimuseet, Liverpool Museum.

Arkitekturen med The three Graces, Liverpools berömda Skyline. Tre magnifika byggnader från förra sekelskiftet. Liverpool är översållat av intressanta byggnader, faktiskt flest skyddade byggnader efter London.

The Ferry cross the Mersey. En rundtur ger en överblick över det gigantiska hamnområdet, ett av Europas största.

Katedralerna. Den futuristiska katolska katedralen (i folkmun Paddys wigwam eller The Pope´s lunchpad pga arkitekturen), byggd av en anglikan och den anglikanska katedralen, bygd av en katolsk arkitekt är båda värda ett besök. Båda är världsbäst på nåt. Vi är i England, trots allt.
(Somliga räknar Anfield road och Goodison Park till katedralerna eftersom fotboll nära nog är religion i staden.)

Parkerna Några av Englands finaste. Stanley Park, Sefton Park och The Wirral med New Brighton. Scousers kallar andra sidan av Mersey för The Dark Side”, men det får står för dom. Inte minst muralmålningarna i New Brighton är värda ett besök.

Det här med scousers... Ordet scouse härstammar faktiskt från det nordiska skaus, samma ord vi har i lappskojs. Idag är det namnet både på dialekten i Liverpool, på en Liverpoolbo och på en maträtt, en köttgryta av man tager vad man haver”-typ. Legenden säger att norska sjömän bjöd dagarbetarna i hamnen på lappskaus när de köade för att få lasta av och på skeppen. Det här listade Liverpoolarbetarna ut och höll det hemligt från hitrest arbetskraft. Följaktligen fick de öknamnet Skaus-ätare. Scousers. Och dom bär epitete med stolthet!

Irlands andra huvudstad. Liverpool räknar sig inte riktigt till England. Bland annat på grund av det stora inslaget irländare i staden. (Vissa räknar med att ca 40% av invånarna har någon form av irländska rötter.)  Sjöfarten som varit stadens puls i alla år gör den också till en mångkulturell stad som tar emot främlingar med öppna armar. Därför har staden också flera år i rad fått titeln:

ENGLANDS VÄNLIGASTE STAD!

Hotell

En Fawlty Towersupplevelse – fast med stort hjärta!

Epstein Guest House är ett pensionat med rymliga rum med bra sängar och dusch på rummet samt bar i bottenvåningen. Tyvärr är det inte alldeles bekvämt för rörelsehindrade, men vi löser alla problem. Det ägs av den högst excentriske irländske gentlemannen Patrick Duggan, en personlighet som bidrar till Fawlty Towersupplevelsen – fast med stort hjärta! Epstein Guesthouse ligger vid Stanley Park, ca 200 meter från Anfield Road stadium (Adressen är 27 Anfield Road) och 800 meter från Goodison Park, Evertons hemmarena! Alldeles i närheten bodde Paul McCartney i sin barndom.

Resfakta

Kort dagsprogram:

Dag 1: Avresa. Pubmiddag
Dag 2: Fab Four Taxi Tour till Beatlessevärdheter
Dag 3: Fridag (men ni får följa med guiden på hans äventyr)
Dag 4: Best Fest på Casbah Coffe Club
Dag 5: Quarrymen och Beatleskonventet
Dag 6: Sista-minuten-shopping och hemresa

I grundarrangemanget ingår:

 • Flyg tur och retur Arlanda - Manchester, avresa Köpenhamn mot tillägg 700 kr
 • Transfer Manchester - Liverpool tur och retur
 • Del i dubbelrum  på Epstein Guest House, frukost ej inkluderad
 • Guide heldygn (utom fridagen. Fast då får ni gärna följa med guiden...)

Entréer till Beatleskonventet, BestFest, Quarrymen-eventet, Fab Four-rundturen

 

Tillkommer:

 • Måltider
 • Vissa taxiresor (som vi delar på. Och taxi är billigare än buss!)

 

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
25/8Best Fest414 000:-Boka

  För din trygghet
  • IATA logo
  • Vi har även ställt lagstadgad resegaranti till Kammarkollegiet
  • SRF logo