Skip to main content

Skånsk vinresa

Vinresa till Skåne 28 – 29 maj 2021

Följ med till Skåne och njut av lokala viner och härliga vyer tillsammans med vår egen ciceron och sommelier Carina Olofsson Gavelin. 

Dagsprogram

Upplev skånska viner på plats 

Skåne är en fantastisk region att besöka för svenska viner. Låt dig inspireras av vår egen ciceron och sommelier Carina Olofsson Gavelin från Gavelinwine när vi besöker tre utvalda vingårdar. 

Dag 1 28 maj

Incheckning Palm Tree Hotel i Trelleborg

Dag 2 29 maj

Start Trelleborg Palm Hotel, Corfitz Beck-Friisgatan 3 kl. 08.15

Stopp 1: Vingården i Klagshamn

Strax söder om Malmö med sundet och Öresundsbrofästet i väster håller landets kanske främsta vinmakare, men åtminstone en av de mest rutinerade vinproducenterna, Murat Soufrakis och Anna-Lena Jörgensen till. Vingården som anlades år 2001 är en av Sveriges första vingårdar. Inledningsvis planterades cirka en halv hektar med den röda druvsorten Rondo. 2003 utökades arealen när de planterade sorten Solaris. Under åren har de på försök odlat ett 100 tal olika druvsorter men ganska snabbt stod det klart att det är Solaris och Rondo som passar bäst i gårdens jordmån och klimat.

Idag 2021 är vingården ungefär två hektar stor och har nästan 10 000 plantor. Vingården odlar efter ekologisk filosofi, som bland annat visar sig i att de gödslar med tång från Malmö kommun (Ribersborg) och hästgödsel från lokala hästgårdar. Besprutning sker med internationellt ekologiskt godkända preparat. Kemiska medel använder de inte alls. Detta sätt att arbeta kräver en större arbetsinsats ute i vingården för att hålla plantorna friska och produktiva.

De gör mest vita viner eftersom odlingen är planterad med 85% Solaris. Därtill kommer deras roséviner samt att de under speciellt goda år även producerar ett rött vin på druvan Rondo. Vingården i Klagshamn är i ständig utveckling och utmanar både sig själv och växtförutsättningarna.

Målet är som alltid att skapa smakrika och rena nordiska viner. Att de har lyckats bevisar alla de internationella medaljer och fina omnämningar som de har fått som till exempel Decanter World Wine Awards, La Cité du Vin i Bordeaux, Cuvée Ostrava i Tjeckien och International Wine Challenge i London. Murre själv fick Skånska Gastronomipriset 2017 i kategorin Årets Skånska Vinpris. Mottagarna av Skånska Gastronomipriset utses av en namnkunnig jury med skånska mat- och dryckesprofiler.

Deras vinerna finns på Systembolagets närliggande butiker i Malmö men går även att beställa till andra butiker i landet.

Stopp 2: Hällåkra Vingård med lunch

I södra Skåne där backlandskapets natursköna södersluttningar möter Söderslätt ligger Hällåkra Vingård. Gården ägs av familjen Hansson i femte generationen och omfattar idag en odling på 6,5 hektar och cirka 22 000 vinplantor. Från dessa produceras både röda, vita, mousserande och söta viner. I denna unika odlingsmiljö har de sedan 2003 med varsam hand låtit vinrankorna utvecklas efter de gynnsamma förutsättningar som naturen själv har skapat. Det naturen skapar utgör drivkraften i vinmakare Håkan Hanssons ambitioner att göra ärliga och äkta viner. Han arbetar utifrån en biodynamisk filosofi både vad gäller odling och produktion. Syra och ren frukt är utpräglade kännetecken som tillför vinvärldens rika doft- och smakpalett ett berikande skandinaviskt tillskott.

De äldsta vinrankorna domineras av hybriddruvor anpassade för ett kallare klimat och kortare odlingssäsong. Bland dessa dominerar den blå druvan Rondo och den gröna druvan Solaris. 2008 inleddes också planteringen av de klassiska sorterna Pinot Noir, Pinot Gris och Auxerrois Blanc. Hällåkra Vingårds röda viner har med åren rönt stor uppskattning för sin karaktärsfulla skandinaviska profil och blivit ett återkommande vin i Systembolagets vinkällarsortiment och på flertalet restauranger i Sverige. På dessa druvor görs även Hällåkra Cervi, ett hetvin med tillsatt sprit från Hven Whiskey.

De vita vinerna produceras av den gröna druvan Solaris och den röda Pinot Noir, båda med en karaktäristisk nordisk syra. Dessa druvor används både till deras stilla och mousserande viner.

Ett nykommet projekt är att på vingårdens mark anlägga äppellund för cidertillverkning. Bakom det projektet står TV-profilen John Taylor.

Hällåkra Vingårds viner finner man på Systembolaget vinkällarbutiker i Malmö, Stockholm och Göteborg. De går också att beställa till andra butiker i landet.

Stopp 3: Flyinge Vingård

Det finns särskilt en vingård i Skåne som verkligen kan visa vad vår skandinaviska vindruva Solaris har att erbjuda och det är Flyinge Vingård. Gården drivs av en passion att tillverka njutbara viner i ekologisk balans med en vacker inramning. Den ligger mitt i hjärtat av Skånes hästmetropol endast 17 km nordost om Lund. Vinodlare och vinmakare Magnus Oskarsson har lyckats skapa viner med stor smakvariation på endast en enda sorts druva. De har idag drygt 7500 Solaris plantor men han låter avslöja att han i fjol har planterat 300 stockar av sorten Rondo. Vad detta ska bli för vin låter Magnus sitt vinodlarteam avgöra, själv fortsätter han med Solaris.

På gården främjas ett ekologiskt odlingssätt och tanken är att skapa naturvin med friska och komplexa dofter och smaker. Sedan de första stockarna planterades 2009 har arbetet koncentrerats till att levandegöra mikrolivet i den lerblandade sandjorden. Varje år tillför de hästgödsel för att ta tillvara de lokala resurserna och samtidigt knyta an till en hästtradition som präglat bygden sedan medeltiden.

Magnus och hans team vill som sagt lyfta fram ett ekologiskt odlingssätt och idag kan man se resultatet av deras ekologiska arbete i vingården i form av välmående plantor och vitaliserad jord. De producerar 9 olika vita viner, från mousserande till söta viner. Flyinge Vingård är KRAV-certifierade sedan 2018.

De är mycket stolt över sitt nybyggda och moderna vineri där det finns gott om plats för tankar, ekfat och lagring. Men en viktig del av verksamheten är att kunna ta emot gäster. Så med besöksrum, konferensdel och tillhörande utomhusaltan innebär det att de håller öppet för gäster och arrangerar events.

Vinerna finns på Systembolagets butiker i Dalby, Eslöv, Landskrona och Lund/Saluhallen. Vinerna går att beställa till andra Systembolagsbutiker.

Efter avslutat besök kör vi åter mot Trelleborg med ankomst Palm Tree Hotel ca 1700.

Resfakta

Kort dagsprogram:

Dag 1 

Incheckning Palm Tree Hotel i Trelleborg

Dag 2 

Stopp 1: Buss från Trelleborg till Vingården i Klagshamn

Stopp 2: Vidare till Hällåkra Vingård

Stopp 3: Vidare till Flyinge Vingård

Vinciceron på resan är sommelier Carina Olofsson Gavelin från Gavelinwine. 

Preliminärt program.

 

I arrangemanget ingår: 

 • 1 natt med del i dubbelrum inklusive frukost på Palm Tree Hotel
 • 3 vingårdsbesök
 • 1 lunch inklusive vin på Hällåkra Vingård
 • Vinprovning Flyinge Vingård
 • Vinprovning Vingården i Klagshamn
 • Enkelrum mot tillägg
 • Bo kvar på Palm Tree Hotel från lördag till söndag för 845 kr per person inklusive middag på hotellet. Bokas via bokaknappen på vår hemsida
 • Max 25 pers. Vi reser luftigt i stor helturistbuss för 50 personer

Hotell

Palm Tree Hotel

Ni bor i dubbelrum, enkelrum mot tillägg, på helt nyrenoverade Palm Tree Hotel i hjärtat av Palmernas stad Trelleborg. Smakfullt inredda rum med wifi, tv och andra bekvämligheter. Varje rum har helt nya och ljust kaklade badrum. Hotell har satsat på miljön och har bl.a. lagt in nya mattor som tillverkats av återvunnet plast från havet. Hotellet har lounge och konferensrum.  Här har ni nära till allt. Ett steg från hotellet och ni är ute på gågatan. Nära till mysiga butiker och stans pubar och restauranger. Trelleborgs centralstation ligger inom gångavstånd.

 

Om resmålet

 

Skåne är väl lämpat för vinodling och har blivit en etablerad vinregion med sin egen Route du vin, Vinvägen. Idag finns det fler än 20 vingårdar. Njut av en guidad tur och under dagen besöker vi tre av dem.

 

Fler vinresor

Nyfiken på andra vinresor?

Se fler av våra gruppresor. Välj ett av våra handplockade resmål eller skräddarsy er egen drömresa!

Fler vinresor >>

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
28/5Skånsk VinresaMer än 82 490:-Boka

  För din trygghet
  • IATA logo
  • Vi har även ställt lagstadgad resegaranti till Kammarkollegiet
  • SRF logo