Skip to main content

Korsika

Rundresa Korsika

Res på härlig gruppresa till Korsika, skönhetens ö, som bländande vacker reser sig ur Medelhavet likt ett vilt grönskande berg. Här visas ett exempel på upplägg som självklart kan anpassas enligt era önskemål.

Dagsprogram

Bonavinuta!  ("Välkommen" på korsikanska) till vår härliga rundresa på Ile de Beauté – skönhetens ö. Redan de gamla grekerna tjusades av den vilda skönheten och kallade ön Kallisté – ”Den vackraste”! Förutom greker har karthager, romare, araber m.fl. satt sina spår, och på 1200-talet hamnade Korsika under den mäktiga sjörepubliken Genua som sedan med vissa avbrott styrde ön fram till 1768, då den såldes till Frankrike. Året efter föddes Napoleon Bonaparte i Ajaccio, öns största stad, och han kallades ju ibland för ”den lille korsikanen”. Omvärldens ständiga intervenerande har resulterat i en ambition att bevara det korsikanska arvet, som främst karakteriseras av en lyckosam förening av franskt och italienskt. Likväl en distinkt kultur och identitet. Här hittar vi Medelhavets mest välbevarade miljöer där höghus och stora semesterkomplex lyser med sin frånvaro. Sedan 1991 har Korsika som enda franska region ett självstyre vilket dämpat öns separatiströrelse som under 1970-talet utförde en rad blodiga attentat riktade mot den franska centralmakten. Under veckan tar vi oss runt skönhetens ö i behagligt tempo och fascineras av korsikanska upplevelser, god mat och dryck och stiftar bekantskap med en ö som de flesta bara har hört talas om men få har besökt.

Dag 1: Kastrup - Bastia - Lucciana

Flyg från Kastrup och efter flygbyte landar vi i Bastia på norra Korsika. Efter ankomst beger vi oss omgående vidare den korta biten till byn Lucciana, där vi tar in för en natt. På kvällen äter vi en god middag.

Dag 2: Lucciana - Macinaggio

Efter frukost åker vi norrut i inlandet till Korsikas bäst ansedda vinregion, Patrimonio, och sedan vidare mot Cap Corse, den nordöstra smala halvön vilken liksom tycks peka finger mot Frankrike. Byarna på Cap Corses västra sida hänger på klipporna ut över det klarblåa havet, t.ex. den gamla medeltidsstaden Nonza, som ligger på en klippvägg 100 meter över havets vågor! På vindlande vägar med hisnande utsikter tar vi oss upp allra längst i norr på Cap Corse-halvön och installerar oss för en natt i den lilla byn Macinaggio.


Bild: Macianaggio.

Dag 3: Macianaggio - Sartène 

Efter frukost bänkar vi oss i bussen och styr kosan söderut. Korsika mäter knappt 20 mil från norr till söder och 8 mil från öst till väst men rymmer en skiftande natur: Västkusten är klippig och dramatisk kontra den platta östsidans lågland med milslånga sandstränder. I öns inre reser sig mäktiga alpliknande och emellanåt otillgängliga bergsmassiv. Vi följer den platta östkusten på öns rakaste vägsträckor och förflyttar oss snabbt söderut.  Vid Salenzara vänder vi inåt land och tar lunch i en bergsby. Fortsatt färd till Sartène, som brukar beskrivas som ”den mest korsikanska av alla korsikanska byar”. Här tar vi in för två nätter och äter middagen på en av byns restauranger.

Dag 4: Utflykt till Bonifacio

Efter frukost ger vi oss iväg på dagens utflykt till Bonifacio, längst i söder. Den "hängande staden" - ja, så kan den faktiskt benämnas - är byggd på en kalkstensklippa och består av labyrintiska smala gränder inklämda på en liten udde!  En av Europas mest sevärda småstäder! Och med fantastisk utsikt mot Sardinien, som ligger på andra sidan sundet, en dryg mil bort. Rundturen genomförs med det lilla turisttåget samt till fots, och efter lunch i Bonifacio gör vi en båttur bland de sällsamma klippformationerna och därefter åker vi med bussen ett stycke norrut på östkusten innan vi sneddar genom bergsmassiven tillbaka till Sartène för ytterligare en natt. Kvällens middag på egen hand bland restaurangerna i byn.


Bild: Bonifacio.

Dag 5: Sartène - Ajaccio - Porto

När frukost har avnjutits tar vi plats i bussen och åker norrut längs västkusten till Ajaccio, Napoleons födelsestad, en litet bedagad och sliten stad precis så som man "vill" att en stad här ska se ut. Ändå känns det, efter att ha färdats på Korsikas landsbygd, som att komma till en storstad. Ajaccio med sina 70.000 invånare är emellertid långt från att vara storstad, något vi erfar under stadsrundturen då vi bl.a. beser Napoleons födelsehus. Sedan tid på egen hand för lunch, strövtåg och shopping. På eftermiddagen vidarefärd norrut längs det vilda västra Korsika. Nästan halva Korsika utgörs av Parc Naturel Régional där inte bara naturen utan även bergsbyarnas karaktär bevaras. Så kommer vi till Les Calanques de Piana, västkustens klippiga kuststräcka med sällsamma granitformationer, skapade under miljontals år genom olika erosionsprocesser. Klipporna har skulpterats i fantasieggande formationer som skiftar i olika färger beroende på solljuset. Vi äter middagen på en lokal restaurang.

Dag 6: Porto - Corte - Ile Rousse 

Efter frukost lämnar vi Porto och den spektakulära västkusten för färd till öns inre och till Corte, den gamla huvudstaden som är Korsikas kulturella centrum och symbolen för korsikansk identitet. Färden går genom det ”vilda” inlandet som karakteriseras av den meterhöga mytomspunna buskvegetationen ”le maquis” (macchian) med sin kryddoft av lavendel, timjan och rosmarin. Mitt bland pinjeskogar och otillgängliga bergskedjor ligger Corte i det annars glest befolkade inlandet. Den medeltida stadskärnan rymmer bl.a. Korsikas enda universitet och ett museum över öns historia. Vi inleder med lunch och gör sedan en rundtur som, praktiskt nog med tanke på den kuperade stadsterrängen, genomförs med ”lilla turisttåget”. Därefter väntar nordkusten och vårt smultronställe, den charmiga lilla kustbyn Ile Rousse, som på korsikanska heter Isula Rossa, och är belägen på nordöstra kusten nära öns tredje största stad Calvi. Île Rousse har fått sitt namn efter några små öar i havet, vars porfyrklippor lyser rödbruna i solnedgången. I byn kretsar livet kring det centrala torget med sina uteserveringar och sin marknadshall och här stannar vi våra två återstående nätter på Korsika. Kvällens middag är på egen hand bland utbudet av strandrestauranger.


Bild: Porto.

Dag 7: Utflykt till Balagnebergen och Calvi

Från Ile Rousse beger vi oss upp i närbelägna Balagnebergen och besöker de gamla byarna, bl.a. San Antonio eller ”örnnästet” som den kallas i folkmun. Denna natursköna medeltida by anses vara öns äldsta och betecknas även som en av Frankrikes allra vackraste byar. Sedan väntar staden Calvi med lunch på en av hamntavernorna. Stadens majestätiska citadell reser sig över hamnen, byggt av genuesarna och enligt lokal tradition platsen där Kristoffer Columbus föddes! 

Från Calvi återvänder vi till förtjusande Ile Rousse och senare på kvällen blir det avskedsmiddag på en trevlig restaurang.

Dag 8: Ile Rousse - Bastia - Kastrup   

På förmiddagen lämnar vi Ile Rousse och kör genom det ökenliknande strandlandskapet ”Desert des Agriates” innan vi kommer till östkustens livliga centrum Bastia där vi gör en rundtur och stannar några timmar. Möjlighet till shopping och lunch på egen hand i den bedårande gamla hamnen. Efter det åker vi till flygplatsen och hemvändande flyg.


​​​​​​​Bild: Ile Rousse.

Resfakta

Kort dagsprogram:

Dag 1: Kastrup - Bastia - Lucciana
Dag 2: Lucciana - Macinaggio
Dag 3: Macianaggio - Sartène 
Dag 4: Utflykt till Bonifacio
Dag 5: Sartène - Ajaccio - Porto
Dag 6: Porto - Corte - Ile Rousse 
Dag 7: Utflykt till Balagnebergen och Calvi

I priset ingår:

 • Flyg från Kastrup till Bastia och åter
 • Dagens flygskatter
 • Sju övernattningar på hotell enligt program
 • Samtliga buss- och båttransporter samt entréer enligt program
 • Fem middagar och fem luncher
 • Lokala skatter och avgifter
 • Korsikansk lokalguide

Pris per person i dubbelrum från SEK 18 900

Enkelrumstillägg sju nätter från SEK 2 100

Om resmålet

Var ligger Korsika?

Korsika är en ö i Medelhavet och en av de 18 regionerna i Frankrike. Det ligger sydost om det franska fastlandet och väster om den italienska halvön, med närmaste landmassa är den italienska ön Sardinien i omedelbara söder.

Hur är vädret och klimatet?

I allmänhet har ön ett milt Medelhavsklimat som påverkas av vindar och modereras av bergen, vilket innebär att det har varma somrar och svala vintrar. Det ligger i en av Frankrikes mest soligaste regioner - i själva verket har den en av de högsta solskensrekorden i Frankrike, i genomsnitt över 2 700 timmar sol per år.

Vad finns det för sevärdheter?

Bonifacio är en välbevarad befäst stad som ligger på en brant kalkstensklippa. Staden är fylld med gammaldags atmosfär och är en blandning av medeltida körfält och i hjärtat av Eglise Sainte-Marie-Majeure från 1100- till 1200-talet, en romansk kyrka med tidiga gotiska inslag. Det är också värt att besöka Eglise Saint-Dominique från 1200-talet, som har en stram fasad och en enkel inredning.

Bastia, för resenärer som vill uppleva det verkliga Korsika är denna livliga kuststad platsen att åka. Bastia har en pittoresk hamn och en pittoresk gammal stad (Terra Vecchia) med smala körfält och tätt packade hus.

Porto. Några av Korsikas vackraste sandstränder ligger runt Porto, som har blivit en livlig semesterort på sommaren. Den mest berömda stranden är Plage de Palombaggia, känd för sin breda sandstrand och lugna turkosa vatten. En annan utmärkt sandstrand är Plage de Santa Giulia. Båda dessa stränder ligger i laguner, vilket ger en skyddad miljö som är idealisk för bad.

Karta


  För din trygghet
  • IATA logo
  • Vi har även ställt lagstadgad resegaranti till Kammarkollegiet
  • SRF logo