Armenien

Armenien – på gränsen mellan Europa och Asien

I detta okända land finns det mycket spännande att uppleva i form av intressant historia, sagolikt vacker natur, delikata hemlagade maträtter och ypperlig brandy, så utsökt att det påstås att Winston Churchill föredrog den framför fransk konjak!

Historiens vingslag är alltid närvarande i Armenien. Människorna är vänliga och maten välsmakande. Landet har massor att erbjuda: världsarvslistade kloster och kyrkor, tjusiga bergsmassiv, glittrande sjöar, frodiga vindistrikt och en pulserande huvudstad.

Med huvudstaden Jerevan som bas erbjuder vi smågrupper med mellan 4-10 personer att under en veckas tid utforska Armenien med engelsktalande lokalguide.

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst Jerevan, Armenien

Vid avresa från Köpenhamn blir det (beroende på flygbolag och datum) ankomst till Armeniens huvudstad Jerevan strax efter midnatt. Transfer till hotellet i Jerevan för sex övernattningar.

Flyg kan även bokas från andra orter, som t ex Stockholm eller Göteborg.

Dag 2: Stadsrundtur Jerevan

Efter frukost tar en engelsktalande lokalguide med er på en stadsrundtur i huvudstaden Jerevan, som idag har drygt en miljon invånare. Stans historia började 782 före Kristus med att en fästning uppfördes av kung Argishti I och orten blev huvudstad i kungadömet Urartu, ett rike som omfattade nuvarande Armenien, östra Turkiet och nordvästra Iran.

Sevärdheter under dagen blir bland annat Republiktorget med sin lustiga stenläggning, som ska se ut som en gigantisk armenisk matta, och det pampiga operahuset från 1930-talet. Operahuset är en viktig symbol för armeniernas självständighet, för här hade den armenska nationaloperan Arshak II premiär 1868. Den komponerades av nationalkompositören Tigran Ciukhadjian, som redan under sin levnad kallades för Armeniens motsvarighet till Giuseppe Verdi.

Från toppen av det så kallade ”Kaskad-monumentet”, som ligger i närheten av Operan, har man en enastående utsikt, och vid bra väder kan man därifrån till och med se det bibliska berget Ararat, där Noa ska ha strandat med sin ark. Dagen fortsätter med ett besök på klosterkomplexet Etjmiadzin som har kristna anor tillbaka till 300-talet och som är huvudsäte för den armeniska apostoliska kyrkan.
Avslutningsvis blir det möjlighet att prova den välsmakande armeniska brandyn, som självaste Winston Churchill lär ha föredragit framför fransk konjak!

Efter visiten hos brandytillverkaren återvänder vi till hotellet vid 17-tiden, för att senare på kvällen åka iväg och äta middag på en traditionell armenisk restaurang som även erbjuder folkmusik-underhållning.

(måltider som ingår: frukost och middag)


Bild: Jerevans vackra landskap.

”Vänliga människor och välsmakande rätter”

Dag 3: Geghard-klostret, Garni

Dagen börjar med ett besök vid ett av Armeniens mest omtalade kloster, det UNESCO-listade Geghard-klostret. Ibland också kallat Ayrivank, vilket betyder: ”en kyrka uthuggen ur klippan”. För klostret ligger just så, inne i grottorna som det finns gott om i traktens berg. Och redan innan kyrka och kloster byggdes fanns här en källa som ansågs så helig att dess vatten kunde bota sjukdomar. Idag mynnar källans vatten ut i kyrkan och det anses fortfarande ha helande krafter om man dricker en slurk av det. Utanför komplexet säljer gamla gummor torkad frukt och bröd. ”Gata” kallas brödet, en fint dekorerad vetekaka med mandelfyllning, som smakar alldeles utmärkt gott.

Färden går vidare till närbelägna templet Garni, som byggdes av kung Trdat under första århundradet efter Kristus, inspirerat av den grekiska arkitekturen. Det är en vacker Parthenon-liknande byggnad, och i anslutning till den finns också ruiner efter ett kungligt residens samt ett antikt badhus. Fast mest imponerande är kanske det omgivande landskapet med sina förkastningsbranter, imponerande berg, böljande dalgångar och den maffiga väggen med basaltkolumner som man hittar nedanför templet.
I samband med lunchen i Garni får ni inblick i hur man bakar det Armeniska osyrade tunnbrödet lavaş, som traditionellt äts ifrån Anatolien i väster till Iran i öster.

Väl tillbaka i Jerevan avslutas dagens program med ett besök hos en instrumentmakare som bland annat tillverkar Armeniens nationalinstrument ”duduk”, ett gammalt träblåsinstrument, som görs av aprikosträ.

(måltider som ingår: frukost och lunch)

Dag 4:  Amberd fästing, Alfapetsmonumentet, Saghmosavank-klostret

Dagens första mål blir fästningen Amberd, ”fortet i molnen” i de armeniska bergen söderöver. Denna iögonfallande försvarsanläggning byggdes på berget Aragat på 600-talet, och den ligger mycket vackert på en klippa med utsikt över dalgångarna. I övrigt består omgivningarna av över 2000 meter höga bergstoppar.

Efter fästningsbesöket åker vi vidare till det så kallade ”Alfabetsmonumentet”, som restes 2005, till 1600-årsjubileet av det armeniska alfabetets tillkomst. Alfabetet lär ha uppfunnits av patriarken Isak den Store för att man skulle kunna översätta bibeln till armeniska.
Innan återfärden till Jerevan blir det besök vid klostret Saghmosavank, som ligger vid en bråddjup ravin, skapad av floden Kasagh under årtusendenas lopp.

(måltider som ingår: frukost)


Bild: Amberd.

”Vi besöker Amberd – fortet i molnen.”

Dag 5: Khor Virap-klostret, Noravank-klostret, vingårdsbesök

Dagens utflykt tar oss till klostret Khor Virap, alldeles i närheten av berget Ararat, där Noa enligt Bibeln strandade med arken när syndaflodens vatten drog sig tillbaka från jorden. Khor Virap byggdes ursprungligen som ett fängelse och enligt sägnen fängslades bland annat den katolska förkunnaren Grigor Upplysaren där, för att han försökte sprida den kristna läran i det hedniska Armenien. I 14 år lär han ha suttit fängslad innan han benådades, efter att ha botat kung Tirdat III, och därmed öppnade han vägen för att kristendomen från och med år 301 skulle komma att bli Armeniens statsreligion. På vägen tillbaka till Jerevan stannar blir det ytterligare ett klosterstopp. Den här gången Noravank, ”Nya klostret”, som ligger fantastiskt vackert i ett smalt bergspass med höga, lodräta och tegelröda klippväggar.

Dagen avslutas med besök hos en vinproducent, som gör vin på den uråldriga armeniska druvan Areni, eller areni noir. Den har fått sitt namn från byn Areni, där man har hittat arkeologiska spår av de hitintills äldsta vinerierna i världen, daterade till ca 4000 f Kr!
Areni-druvan ger eleganta viner som ofta jämförs med pinot noir.

(måltider som ingår: frukost)

Dag 6: Sevansjön, kurorten Dilijan

Efter frukost åker vi iväg till en av världens högst belägna sjöar, Sevansjön, 1900 meter över havet. Högt upp vid sjöns ena sida ligger ett kloster som man når efter att ha travat upp längs en längre trappa. Belöningen när man kommer upp är en hänförande utsikt över sjöns glittrande, klara vatten. Dagen fortsätter med att en nordgående tunnel passeras och ett helt nytt landskap uppenbarar sig. Där ligger bland annat kurorten Dilijan, som är känd för sin höga luftfuktighet och syremättade luft tack vare de omgivande skogsområdena. I Dilijan blir det en introduktion till hur man gör det till utseendet korvliknande godiset sujukh, som består av valnötter täckta av sockersöt druvsirap.

I samband med kvällens middag blir det sedan tillfälle att få se – och köpa – handknutna armeniska mattor.

(måltider som ingår: frukost, lunch och middag)


Bild: Sevansjön.

Dag 7: Hemfärd

Efter frukost på hotellet blir det transfer till flygplatsen för hemfärd.

Resfakta

Kort dagsprogram:

Dag 1: Ankomst Jerevan, Armenien.
Dag 2: Stadsrundtur Jerevan.
Dag 3: Geghard-klostret, Garni.
Dag 4:  Amberd fästing, Alfapetsmonumentet, Saghmosavank-klostret.
Dag 5: Khor Virap-klostret, Noravank-klostret, vingårdsbesök.
Dag 6: Sevansjön, kurorten Dilijan.
Dag 7: Hemfärd.

I grundarrangemanget ingår:

  • 3 nätter, del i dubbelrum 
  • Frukostpension
  • Transfer
  • Rundturer i modern helturistbuss
  • Guide på plats 

Pris per person i dubbelrum från SEK 4 650 kr
Enkelrum mot tillägg.
Flyg t o r Jerevan tillkommer. Ange i förfrågan om flyg önskas.

Priser per gruppstorlek

10 pers - 4 650 kr per person
  8 pers - 4 890 kr per person
  6 pers - 5 380 kr per person
  4 pers - 6 070 kr per person

Om resmålet

Var ligger Armenien?

Det är en inlandsstat som i norr gränsar till Georgien, i väster till Turkiet, i öster till Azerbajdzjan och i söder till Iran. I söder har Armenien även en gräns till den autonoma republiken Nachitjevan, en exklav till Azerbajdzjan.

Hur många bor här?

Armenien är relativt glesbygt med cirka. 2.9 miljoner invånare.

Hur är vädret och klimatet?

Klimatet i Armenien är mycket annorlunda. Landet ligger i den subtropiska zonen, bland åsarna i den centrala delen av de mindre Kaukasusbergen. Men trots detta observeras det subtropiska klimatet endast i den södra delen av Armenien (Megri-regionen). Det är ett område med sådana subtropiska växter som apelsiner, citroner, oliver och andra växter. Klimatet i Armenien i andra regioner är markant kontinentalt. Sommaren är torr och solig, varar från juni till mitten av september. Vintern är kort och ganska kallt med mycket snö. I bergen ligger den genomsnittliga sommartemperaturen mellan +10 och + 22 ° C, och på vintern ligger temperaturen mellan +2 och -14 ° C. I vanliga länder är den genomsnittliga januari-temperaturen -5 ° C och juli-temperaturen är +25 ° C.

Vad finns det för shoppingmöjligheter?

Som huvudstad och huvudstad har Yerevan samlat allt i sitt centrum. Du hittar inte bara lyxiga butiker som Yerevan Mall, Dalma Garden och Rossia Mall utan också många butiker, souvenirbutiker, gallerier etc.

Vad finns det för sevärdheter?

Huvudstaden Yerevan är den överlägset största staden i Armenien och är ett perfekt ställe att börja sin resa. Staden är hem till det stora republikstorget. Den historiska staden erbjuder även det armeniska folkmordsminnesmärket. Ett måste för dig som vill lära sig mer om landets oroliga förflutna. 

Shikahogh State Reserve är den näst största skogsreserven i Armenien, Shikahogh State Reserve är så orörd att stora delar av den förblir outforskad till denna dag. Skogen tros vara hem för djur inklusive leoparder, björnar, vilda getter och huggormar

Karta