Skip to main content

Vinresa till Georgien

Upptäck det högklassiga georgiska vinet 

Georgien är världens äldsta vinproducent. Vi besöker några av de mest framstående vintillverkarna i Georgien och provar deras produkter. Vi hinner också med några kulturella utflykter innan resan rundas av med ett par dagar i semesterparadiset Batumi vid Svarta havet. Avresa 23/9-1/10-2022.

Dagsprogram

Dagsprogram

Georgien är vinets vagga

Dag 1
Avresa från Stockholm/ Köpenhamn sent på eftermiddagen.
Efter mellanlandning i Istanbul anländer vi till Tbilisi kl 03.20 lokal tid (00.20 svensk tid). Transfer till vårt hotell.

Dag 2 Tbilisi
Efter en sen frukost börjar vi utforska Tbilisi. Staden ligger i floden Kuras dalgång och är på tre sidor omgiven av höga berg. I väst av Mtatsminda, i syd av Solalakiryggen och berget Tabori och i öst av Machatas låga bergskam.
Klara soldagar kan man tydligt se Kaukasus bergskolosser och det mäktiga Kazbek. Staden ses av många som en oas där alla kan samsas. Ingen annanstans i världen ligger judiska synagogor, moskéer, katolska kyrkor, armeniska kyrkor och andra samfund så tätt samlade som i centrum av Tbilisi. Förutom georgier finns här stora grupper av ryssar, armenier, azerier, kazakher, greker, judar och ossetier. Vi promenerar runt i gamla stan där många av sevärdheterna finns och besöker Metechikyrkan, Sionikatedralen, Antjischatibasilikan, Narikhalafortet samt ett av de gamla (och fortfarande mycket populära) svavelhaltiga badhusen.

Vi spatserar också längs huvudgatan Rustaveli.

Efter lunch besöks vinkällaren Vino Underground där vi får prova några viner.


Dag 3 Tbilisi - Mtscheta - Tbilisi
Vi åker ut på ”Georgian Military Highway” och tar oss först upp till Dzjvarikyrkan som uppfördes år 586. Dzjvari ses som kulmen på de artistiska och arkitektoniska ambitioner som fanns under den tidiga kristendomen i Georgien. Från Dzjvari har man också en bländande utsikt över den gamla huvudstaden Mtscheta där floderna Kura och Aragvi möts.

Vi fortsätter ner till Mtscheta. Staden var huvudstad i dåvarande Iberien från 500 f. Kr. till 400 e. Kr. innan den fick lämna plats för Tbilisi. Staden förblev dock ända till 1100-talet residensstad för den georgiska kyrkans överhuvud – katholikos. Här byggdes därför ett antal kyrkor vid denna tid. Mtscheta är idag en mysig småstad med 20 000 invånare. I centrum av staden reser sig Svetitschovelikatedralen (den livgivande pelarens katedral) innanför en tandad mur. Katedralen uppfördes år 1010-1029. Från sakristian inne i kyrkan för trappor upp mot valven med en hel labyrint av hemliga rum där helgedomens skatter gömdes undan under fientliga anfall. Under de följande århundradena utsattes Georgien för många anfall av världshärskare som Djingis khan, Timur Lenk m.fl.

Efter lunch besöker vi vinproducenten Chateau Mukhrani för en vinprovning.

Bild: Vintrampning
Bild: Vintrampning

Dag 4 Tbilisi - Signagi - Tsinandali - Kisichevi - Telavi
Vi åker mot vindistrikten. I vissa byar får bussen då och då sakta ner för att släppa fram flockar med kor.

Georgien är vinets vagga. Den första vindruvan lär ha skördats i Georgien för 8 000 år sedan. Av dagens omkring 2 000 kända vinsorter finns 500 enbart i Georgien.

Tidigare exporterades det georgiska vinet nästan bara till Ryssland. Efter det ryska handelsembargot har man nu tvingats vända sig söderut och västerut. Sannolikt är handelsembargot på 3-4 års sikt bara till fördel för de georgiska vinodlarna. Tidigare betraktades det georgiska vinet av någon anledning som ett andra klassens vin. När det nu breder ut sig över Västeuropa och erövrar nya länder kommer statusen säkert att öka.

Vi stannar till i den lilla staden Signagi som ligger på 800 meters höjd med utsikt över Alazanidalen och Kaukasus. Invånarna nere på slättlandet tröttnade på mongolernas räder på 1300-talet och flyttade upp till det svårintagliga Signagi (Signagi betyder skydd/skyddsrum). Här byggdes så småningom ett fort. Staden omges av en 5 km lång mur med 23 torn. Den vackra arkitekturen med husens ornamenterade balkonger och stadens historia har gett den lilla staden en speciell status hos Georgiens styrande. Man har satsat stora medel på att renovera Signagi.

Vi fortsätter vidare till Tsinandali och Kisichevi. I Kisichevi stannar vi till vid vintillverkaren Schuchmann för att prova deras viner.

Vi checkar senare in på ett guesthouse i Telavi. 


Dag 5 Telavi - Kvareli - Tbilisi
Efter frukost besöker vi den lokala marknaden i Telavi, dit bönderna kommer och säljer sina produkter. Därefter fortsätter resan till Kvareli där vi får var med under skördeprocessen och blir bjudna på snacks och starka drycker. Vi äter sedan lunch på en bondgård där vi njuter av hemlagad mat och vin. Under lunchen får vi veta mer om traditionerna på landet och deras skördefester.

Bussen tar oss vidare till byn Velistsikhe där vi besöker en 300 år gammal vingård och provar deras viner som fortfarande tillverkas enligt gamla metoder.

Därefter återvänder vi till Tbilisi.

Bild: Vinkrus
Bild: Vinkrus


Dag 6 Tbilisi - Kutaisi - Batumi
Bussen går mot Svarta havet. Vi stannar till i Kutaisi som är Georgiens näst största stad. Staden existerade redan 700 år f. Kr., då som en del av en grekisk koloni. Kutaisi var huvudstad i Georgien år 978-1122. År 1122 återerövrade georgierna Tbilisi under ledning av David Byggaren och han flyttade då tillbaka huvudstaden till Tbilisi.

Under antiken hette staden Aea. Vissa hävdar att staden är ännu äldre och att Kutaisi i själva verket är Aeetes kungarike som omnämns i den grekiska mytologin. Det var hit Jason och hans argonauter kom och det var här han träffade Medea.

Efter lunch tar vi en närmare titt på några av de historiska byggnader som finns i Kutaisi. Guiden visar oss bl.a. runt i det UNESCO-skyddade Gelatiklostret. Sedan fortsätter vi mot Batumi där vi checkar in och äter middag. 


Dag 7 Batumi
Batumi är en viktig hamnstad och ett välbesökt semesterparadis. Staden ligger bara 2 mil från turkiska gränsen. Efter frukost besöker vi den botaniska trädgården som ligger vackert på en höjd 9 km från Batumi.

Vi återvänder sedan till Batumi för lunch och därefter en stadsrundtur. Vi rundar av dagen med ett besök på ett adzjariskt vinhus och en vinprovning där. 


Dag 8 Batumi
Ledig dag i Batumi.


Dag 9 Batumi - Hemresa
Avresa från Batumi. Det går bra att stanna till några dagar i Istanbul på vägen hem. Kontakta oss om ni vill förlänga vistelsen.

Resfakta

Kort dagsprogram:

Dag 1: Ankommer till Tbilisi

Dag 2: Tbilisi

Dag 3: Tbilisi - Mtscheta - Tbilisi

Dag 4: Tbilisi - Signagi - Tsinandali - Kisichevi - Telavi

Dag 5: Telavi - Kvareli - Tbilisi

Dag 6: Tbilisi - Kutaisi - Batumi

Dag 7: Batumi

Dag 8: Batumi

Dag 9: Batumi - Hemresa

 

I arrangemanget ingår:   

  • Flyg Stockholm/ Köpenhamn/ Göteborg/ Oslo - Tbilisi via Istanbul 
  • Flyg Batumi - Stockholm/ Köpenhamn/ Göteborg/ Oslo via Istanbul
  • Alla transfers och transporter
  • 4 nätter på 3-stjärnigt hotell  i Tbilisi
  • 1 natt på 3-stjärnigt hotell i Telavi i vindistrikten
  • 3 nätter på 3-stjärnigt hotell i Batumi vid Svarta havet
  • Helpension d.v.s. 3 mål mat per dag alla dagar förutom dag 8 som är ledig dag
  • Vin till lunchen vid 3 tillfällen
  • 5 vinprovningar
  • Alla programpunkter i övrigt enligt dagsprogrammet
  • Alla entréer etc. i samband med resan
  • Engelsktalande lokalguider på vissa utfärder
  • Svensktalande reseledare under hela resan

 

Pris per person i dubbelrum från 18 850:-

Tillägg:

Enkelrumstillägg (obligatoriskt för resenärer utan resesällskap): fr. 2 450:-

Avresa 2022
September 23
 

Preliminära flygtider med Turkish Airlines
Stockholm: Avresa kl. 18:15. Hemkomst kl. 17:05.
Köpenhamn: Avresa kl. 18:40. Hemkomst kl. 17:40.
Göteborg: Avresa kl. 18:10. Hemkomst kl. 17:15.
Oslo: Avresa kl. 17:55. Hemkomst kl. 17:40. 

Observera att tiderna är preliminära. Det är tiderna som står på bekräftelsen som gäller.

 

 

Fler resor

Nyfiken på andra resmål?

Se fler av våra gruppresor. Välj ett av våra handplockad destinationer eller skräddarsy din egen drömresa!

Fler resor >>

 

Karta


    För din trygghet
    • IATA logo
    • Vi har även ställt lagstadgad resegaranti till Kammarkollegiet
    • SRF logo